Kur saldırısı ile Türkiye ekonomisine diz çöktürmeye çalışanlar bir kez daha ters köşe oldu. Türkiye ekonomisi onca saldırıya rağmen ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik saldırıların etkisini artırdığı üçüncü çeyrekte Türkiye’nin yüzde 1.6 büyüdüğünü açıkladı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde gösterdiği yüzde 1.6 ‘lık performansla 2016’da darbe girişiminin yaşandığı üçüncü çeyrekteki gerilemenin ardından 8 çeyrek üst üste büyüme kaydetti. Uzmanlar, yüzde 1.6’lık temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, yani büyüme performansında, doları 13 Ağustos’ta 7.2 TL ile zirveye çıkaran manipülatif hareketinin ciddi bir etkisi olduğunu ifade ediyor. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21.8 artarak 1 trilyon 13 milyar 453 milyon lira olarak gerçekleşti.
HİZMETLERİN KATKISI ÖNE ÇIKTI
GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 1, sanayi sektörünün yüzde 0.3 artarken, inşaat sektörünün ise yüzde 5.3 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 4.5 yükseliş gösterdi. Öte yandan yılın ilk 2 çeyreğine ilişkin büyüme rakamları revize edildi.
Almanya, Fransa ve İngiltere’yi solladı
Türkiye üçüncü çeyrekte gösterdiği yüzde 1.6’lık büyüme performansıyla Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya gibi ülkeleri geride bıraktı. Yılın üçüncü çeyreğinde Almanya yüzde 1.2, İngiltere yüzde 1.5, Fransa yüzde 1.4, Japonya yüzde 0.4 büyüdü. Çin yüzde 6.5 ile sözkonusu dönemde en hızlı büyüyen ülke oldu.
MÜSİAD BAŞKANI ABDURRAHMAN KAAN
Ayar vermeye çalıştılar
İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAVİÇ
Ufukta dengeli büyüme gözüküyor
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN
Hızla alınan önlemler kurtardı
TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE
İhracatçı için övünç kaynağı olacak
İş gücü ödemelerinde yüzde 19.4 yükseliş
İş gücü ödemeleri üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde19.4 ve net işletme artığı/karma gelir yüzde 22.2 yükseldi. İş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 32.5 olurken bu oran 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 31.6’ya geriledi. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 52’den yüzde 51.8’e düştü.
Tüketim harcamaları yüzde 1.1
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2018’in üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1.1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7.5 yükselirken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 3.8 azalış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 13.6 arttı