Saldırılara rağmen büyüme sürüyor: % 1.6

Finansal saldırıların zirve yaptığı yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 1.6 büyüyerek gücünü bir kez daha ispat etti. Üçüncü çeyrek verisiyle birlikte Türkiye, 8 çeyrek aralıksız büyümeyi başardı.

Kur saldırısı ile Türkiye ekonomisine diz çöktürmeye çalışanlar bir kez daha ters köşe oldu. Türkiye ekonomisi onca saldırıya rağmen ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik saldırıların etkisini artırdığı üçüncü çeyrekte Türkiye’nin yüzde 1.6 büyüdüğünü açıkladı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde gösterdiği yüzde 1.6 ‘lık performansla 2016’da darbe girişiminin yaşandığı üçüncü çeyrekteki gerilemenin ardından 8 çeyrek üst üste büyüme kaydetti. Uzmanlar, yüzde 1.6’lık temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, yani büyüme performansında, doları 13 Ağustos’ta 7.2 TL ile zirveye çıkaran manipülatif hareketinin ciddi bir etkisi olduğunu ifade ediyor. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21.8 artarak 1 trilyon 13 milyar 453 milyon lira olarak gerçekleşti. 

HİZMETLERİN KATKISI ÖNE ÇIKTI

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 1, sanayi sektörünün yüzde 0.3 artarken, inşaat sektörünün ise yüzde 5.3 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 4.5 yükseliş gösterdi. Öte yandan yılın ilk 2 çeyreğine ilişkin büyüme rakamları revize edildi.

Almanya, Fransa ve İngiltere’yi solladı

Türkiye üçüncü çeyrekte gösterdiği yüzde 1.6’lık büyüme performansıyla Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya gibi ülkeleri geride bıraktı. Yılın üçüncü çeyreğinde Almanya yüzde 1.2, İngiltere yüzde 1.5, Fransa yüzde 1.4, Japonya yüzde 0.4 büyüdü. Çin yüzde 6.5 ile sözkonusu dönemde en hızlı büyüyen ülke oldu.

MÜSİAD BAŞKANI ABDURRAHMAN KAAN

Ayar vermeye çalıştılar

Ekonominin pozitif büyüme performansını sürdürmesi, “ekonomide dengelenme” sürecinin ilk meyvelerinin alındığına işaret ediyor. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan bu dönemde, kur şokları ile ekonomiye “ayar” verilmeye çalışıldı. Bunun etkisiyle ekonomik aktivitede önceki dönemlere kıyasla bir ivme kaybı gözlenmişti. Milli ekonomimize yöneltilen bu saldırı ve yürütülen algı operasyonlarına karşın bu dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 1.6 büyümesini önemsiyoruz. Dengelenme sürecindeki Türkiye ekonomisi için önümüzdeki dönem, ivme kaybının belirginleştiği ancak çok daha sağlam temelli bir büyüme oranlarından söz ettiğimiz bir dönem olacaktır. 

İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAVİÇ

Ufukta dengeli büyüme gözüküyor

Yaz aylarında yaşadığımız ekonomik kıskaç, 3. çeyrek büyüme rakamını da kıskaca aldı. Bu rakam, kurda yaz taarruzunun ifadesidir. Türkiye’nin kapasitesi, bu değildir. İhracat, faiz ve kurdaki olumlu seyirle birlikte Türkiye ekonomisi V çıkışı gerçekleştirecek güçtedir. Her şeye rağmen 3. çeyrekte büyümenin pozitif bölgede kalması önemliydi. Aynı zamanda YEP’de de öngörüldüğü şekliyle ekonomide bir dengelenme dönemi başladı. Ufukta sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme görebiliyoruz. Alınan tedbirlerle gelecek üç ayın, bugünden iyi olacağına inancımız tam. 

ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN

Hızla alınan önlemler kurtardı

Türkiye son dönemde yaşanan kur hareketliliği ve fiyatlardaki yükselmeye rağmen büyüme sürüyor. Yeni Ekonomi Programı’nın adım adım uygulanmasıyla Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlar kökünden halledilebilir. Kur ve faiz döngüsünün kırılmasıyla oluşan dengelenmeyle yeniden büyümeye odaklanmalıyız. Çok sıkıntılı bir dönemi hızla alınan tedbirler sayesinde kısa sürede atlattık. KDV, ÖTV indirimlerinden, SGK prim borçlarının taksitlendirilmesine kadar alınan tedbirler büyümenin devam etmesini destekledi.

TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE

İhracatçı için övünç kaynağı olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye ekonomisi, küresel ekonominin yeniden yapılandığı bu dönemi “dengeleme ve disiplin dönemi” olarak geçiriyor olması ihracata önemli bir misyon yükledi. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’mızın liderliğinde TİM ve ihracatçı birliklerimiz olarak sadece ekim ve kasım aylarında Cumhuriyet tarihinin rekor aylık ihracat rakamlarını yakalamamız değil, 2018’in üçüncü çeyreğinde net ihracatın büyümeye 6.7 puan ile son 10 yılın en büyük katkısını sağlaması suretiyle üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 1.6 büyüme yakalaması bizler için övünç kaynağıdır. İhracatın büyümeye katkısı devam edecek.

İş gücü ödemelerinde yüzde 19.4 yükseliş

İş gücü ödemeleri üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde19.4 ve net işletme artığı/karma gelir yüzde 22.2 yükseldi. İş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 32.5 olurken bu oran 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 31.6’ya geriledi. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 52’den yüzde 51.8’e düştü.

Tüketim harcamaları yüzde 1.1

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2018’in üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1.1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7.5 yükselirken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 3.8 azalış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 13.6 arttı