ÖZGÜL ÖZTÜRK
Yeşilden uzak beton yığınları arasında sıkışmış şehir insanını toprakla yeniden tanıştırmak için yola çıkan iki kadın girişimci ekololojik yaşam pratiklerini şehre taşıyarak, topluma ve çevreye katkıda bulunuyor. İlkokul arkadaşı olan Elif Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu, uzun yıllar kurumsal firmalarda çalıştıktan sonra hem çocukluklarında doğa ile iç içe yaşadıkları yıllara duydukları özlem hem sağlıklı gıda arayışıyla bir araya geldi ve 2017 yılında Kokopelli Şehirde'yi kurdu. Ekoloji ve sürdürülebilir yaşam üzerine teorik ve pratik eğitimler veren ikili çocuklara, yetişkinlere ve kurumlara evde, okulda, işyerinde, şehirde tarımsal üretimi öğretiyor.
5 BİN KİŞİYE ULAŞTILAR
Kokopelli Şehirde'nin Gebze'de 10 dönümlük uygulama merkezi tamamen sürdürülebilir üretim anlayışına uygun olarak dizayn edilmiş. Mekandaki atölyelere katılanlar evsel atıklardan kompost üretimi, ilaçsız üretim teknikleri, yağmur hasadı, kent bahçeciliği gibi pek çok alanda uygulamalı eğitim alıyor. "Şehri terk etmek kolay, biz onu dönüştürmeyi seçtik" diyen Kokopelli Şehirde Kurucu Ortağı Yasemin Kırkağaçlıoğlu şunları kaydetti: "Giderek artan nüfusuyla, üretim ve tüketimin çoğunluğunun gerçekleştiği şehirlerin kendine yetebilmesi amacıyla çalışıyoruz. Hanenizde, okulunuzda veya kurumunuzda permakültür prensipleri ile tasarlanmış üreten kent bostanları kuruyoruz. Kokopelli olarak bugüne kadar 5 bin kişiye üretim bilincini aşıladık."
Elif Çatıkkaş - Yasemin Kırkağaçlıoğlu
BETON OKUL BAHÇELERİ YEŞİLLENİYOR
Kendi mekanlarında yaptıkları çalışmalar dışında kurumlar, belediyeler ve okullarla da dirsek temasında olan şirket, doğal yaşamı olabildiğince çok kişiye ulaştırma hedefiyle çalışıyor. Bunun için devlet okullarındaki öğrencilere kendi kendine yetme becerilerini destekleyecek ekolojik yaşam eğitimleri veriliyor. Kokopelli'nin eğitim atölyelerine katılan okulların beton alanları bahçeye, ofislerin balkonu bostana, evlerin balkonu bahçeye dönüşüyor. Kokopelli Şehirde'nin bugüne kadar düzenlediği atölyeler arasında kompost yapımı, kent bahçeciliği, saksıda bostan, bütüncül yönetim, ekolojik mimari, doğal tavuk yetiştiriciliği, sıfır atık, soğuk yöntem sabun ve doğal temizlik, sağlıklı beslenmeye yönelik fermente turşular, kefir, ekşi mayalı ekmek yapımı gibi pek çok konu yer alıyor. Firma evde üretim yapmak isteyenler için de hazır kompost yapma kovası ve saksıda bostan ürünlerini satıyor.
FARK YARATTILAR
Sabancı Vakfı'nın 15. Sezon Fark Yaratanlarından Kokopelli Şehirde ekolojik sosyal girişimi; gıda atığı dönüşümünü ve yerel gıda üretimini teşvik eden çalışmalarıyla ekolojik sürdürülebilirliğin yanı sıra dayanıklı bir toplum oluşturmaya destek oluyor. Kokopelli Şehirde'nin çalışmalarının ilham verici olduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, "Günümüzde sürdürülebilir gıda ve kendine yetebilirlik en kritik ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Bu noktada Kokopelli Şehirde'nin faaliyetleri geniş bir etki alanı yaratıyor. Sabancı Vakfı olarak sağladığımız destekle bu dönüşümün daha geniş kitlelere yaygınlaşması için bu yolculuğun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.
KOKOPELLİ NEDİR?
Genellikle Güneybatı ABD'de bazı Kızılderili kültürleri tarafından çok saygı duyulan bir bereket tanrısı. Kokopelli sırtındaki çantada taşıdığı tohumları flütüyle üfleyerek kışı bitirip baharı getiriyor.