Sakarya'ya dünyanın en uzun aromatik yolu

64 km uzunluğa sahip, bünyesinde 2 milyon bitki barındıran Sakarya Botanik Cennet Vadisi açılıyor. Vadide üretilen bitkiler şimdiden bir Alman şirkete ihraç edilmeye başlanırken, yıllık 1-2 milyon euro gelir bekleniyor.

SERDAR SAĞLAM

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 Ocak ayından bu yana çalışmaları sürdürülen 'Sakarya Botanik Cennet Vadisi' projesinde sona gelindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'nin, Türkiye'nin en güzel kokulu güzergahı olarak nitelendirdiği ve yaklaşık 2 milyon bitkinin yer aldığı 64 kilometre uzunluğa sahip bu proje dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

DÜNYAYA ÖRNEK PROJE

Melen isale hattı üzerindeki atıl alanın dörtte üçüne tekabül eden 3000 dekarın düzenlenmesiyle hayat bulan projenin dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade eden Yüce, "Vadide yetiştirilecek bitkilerin kullanımını için bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştiren Alman şirket Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş ile protokol imzaladık" dedi ve şirketin 10 yıl süreyle burada üretilen bitkileri satın alacağı bilgisini verdi. Yüce, bu projeden yakın zamanda elde edilecek 1- 2 milyon euroluk ihracat getirisinin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, aynı zamanda aromatik tarım ürünü ihracatına örnek model oluşturacağını vurguladı.

EN GÜZEL KOKAN VADİ

Dikilen bitkiler arasında 583 bin 423 lavanta, 207 bin 205 adaçayı, 683 bin 613 biberiye, 302 bin 630 kekik, 5 bin 443 ıhlamur, 32 bin 535 akasya, 45 bin 946 defne, 60 bin kuşburnu ve 10 bin gül bulunuyor. Çeşitlilik ve kalite sürekli korunuyor. Ekrem Yüce'ye göre, burası Türkiye'nin en güzel kokan vadisi.

BİSİKLET VE YÜRÜYÜŞ YOLLARI DA VAR

Ekrem Yüce, Sakarya Botanik Vadisi'ndeki bitkilerden elde edilen ürünlerin şimdiden kent ekonomisine kazandırıldığını kaydetti. Bitkiler tıbbi ilaç yapımı, kozmetik sektöründe kullanım ve içecek meşrubat gibi alanlarda da değerlendiriliyor. Kozmetikte kullanıma elverişli bitkiler, atölye ve laboratuvarlarda işlenerek en doğal haliyle tüketime sunulurken başta ıhlamur olmak üzere vadiden toplanan diğer bitkilerden ise sağlıklı ve organik çaylar üretiliyor. Sakarya Botanik Cennet Vadisi içinde arıcılık faaliyetleri, sosyal tesisler, bisiklet yolları ve keyifli yürüyüş parkurları da bulunuyor.