Sakarya Gaz Sahası'na 2 yılda 10 Türkali kuyusu

Sakarya Gaz Sahası'nda üretime dönük tasarım çalışmaları sürerken, ikinci tespit kuyusu olan Türkali-2'de de sondajda 3 bin metre aşıldı. Bölgede iki yıl içinde 10 Türkali kuyusu açılacak ve tespit çalışmaları yapılacak.

Fatih Sondaj Gemisi, Sakarya Gaz Sahası'ndaki ikinci derin deniz tespit kuyusu olan Türkali-2'de 3 bin 50 metre sondaj derinliğine ulaştı. Türkiye'nin 405 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettiği Sakarya Gaz Sahası'nda 2 yıl içinde 10 Türkali kuyusu açılacak ve tespit çalışmaları yapılacak. Bu kuyular, her 2 kilometre çapında bir tane olacak şekilde kazılacak.

2028 YILINDA 40 KUYU

Fatih'in açtığı tespit kuyularında tamamlama ve test işlemlerini ise Kanuni sondaj gemisi yapacak. Kanuni, gelecek ay sonunda Karadeniz'deki görevine başlayacak. Projenin ilerlemesiyle tespit kuyuları üretim kuyusuna dönüşecek ve 2023'te doğalgaz üretimi başlayacak. Sakarya Gaz Sahası'nda 2028'de ulaşılacak plato dönemine kadar ise toplamda 40 kuyuda sondaj gerçekleştirilecek.

KANUNİ DE DEVREDE

Zonguldak'ta dün düzenlenen 'Filyos Çalıştayı'nda projenin geldiği son durumla ilgili bilgi veren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahası'nda saha geliştirme faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek, bu kapsamda rezerv sınırlarının belirlenmesi için tespit kuyuları kazıldığını anlattı. Bilgin, tespit kuyularının, üretim kuyuları öncesinde sahanın iyice anlaşılması için yapılan çalışmalar olduğunu kaydetti. Bilgin, bu sürecin ardından Kanuni sondaj gemisiyle kuyu testleri ve kuyuların tamamlama operasyonlarının gerçekleştirileceğini vurguladı.

İNŞAAT ÇALIŞMASI 1 MART'TA BAŞLIYOR

Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretim sistemleriyle ilgili de tasarımları sürdürdüklerini anlatan Bilgin, gazın deniz altından 150 kilometre uzunluğunda boru hattıyla kara terminaline bağlanacağını belirtti. Bilgin, 2023 yılında gazı kara terminaline getirmek için verdikleri taahhüdü yerine getirebilmek için zemin güçlendirme ve temel inşaat çalışmaları kapsamında 1 Mart itibarıyla makinelerin sahaya gireceğini vurguladı. Bilgin, deniz tabanı sistemlerini, denizin 2 bin 100 metre tabanına yüksek teknolojili robotlarla yerleştireceklerini bildirdi.

OPERASYONUN ÜSSÜ FİLYOS OLACAK

Çıkarılacak gazın karaya ulaşacağı Filyos Limanı'nın dünya çapında bir teknoloji operasyonuna sahip olacağını kaydeden Bilgin, doğal yaşamı korumanın da başlıca öncelikleri arasında yer alacağını vurguladı. Bilgin, "Filyos Çayı ve ekolojisi bizim için çok değerli" dedi. Bilgin, "Denizde yürüttüğümüz bütün operasyonların merkezi Filyos Limanı'dır" diye konuştu.

İLÇELERE GAZ DAĞITIMI HIZLANIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz dağıtım yatırımını ve ilçelere doğalgaz ulaştırma sürecini kolaylaştırmak amacıyla ilçelerin dağıtım lisans bölgesi dışında olma kriterini kaldırdı.