Akşam Gazetesi
Sağlıkta 'Milli Hamle' öngören "Üreten Sağlık Modeli" hayata geçiyor. Programın tanıtımı Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Sağlık Bakanlığı'nın Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. 2002'den itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sağlık sisteminde büyük bir değişim ve gelişimin gerçekleştirildiğini, AK Parti hükümetleriyle Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hayata geçirildiğini söyleyen Memişoğlu "Sağlık alanında yeni bir adım daha atıyoruz. 'Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık Modeli ile "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Programı'nı önümüzdeki dönemde hayata geçiriyoruz. Yeni vizyonumuzu, TÜSEB üzerinden gerçekleştiriyor; fikirden ürüne giden bir ekosistem inşa ediyoruz" dedi.
ÜÇLÜ ÇALIŞMA MODELİ
Memişoğlu "Üreten Sağlık Modelimizi, sağlık alanında marka ve katma değer oluşturduğumuz, ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkı sunduğumuz, kendi ihtiyaçlarımızı karşıladığımız, dünyaya teknoloji ve ürün ihraç ettiğimiz önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi. Üreten sağlık modelinin nasıl işleyeceği konusunda da bilgi veren Memişoğlu, şunları kaydetti:
FİKRİ OLANA DESTEK
"TÜSEB öncülüğünde üniversitelerimizi ve özel sektörümüzü üçlü sarmal modelimizle bir araya getiriyoruz. Başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarımızı bu sürece güçlü şekilde dahil ediyoruz" dedi.
Memişoğlu, Ar-Ge ve üretim süreçlerini planladıklarını, bilgi deneyim ve finansal destek sağladıklarını aktararak, "Bu amaçla ilk önemli adımımızı, Etlik, Bilkent ve Çam Sakura'dan başlamak üzere şehir hastanelerimizde 'Teknoloji Transfer Ofisleri' kurarak atıyoruz. Yeni bir fikirle kapımızı çalan her sağlık çalışanımıza, patentten hukuki yardıma, Ar-Ge'den finansal desteğe kadar her türlü katkıyı sunuyoruz. Onları sanayicilerle de üreticilerle de biz buluşturuyoruz" diye konuştu. Tanı ve teşhis ürünleri, tıbbi cihaz ile aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklediklerini ifade eden Memişoğlu, "Ar-Ge desteğini 2025 yılında iki katına çıkarıyoruz" dedi.
12 AYRI İMZA ATILDI
Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ise Ar-Ge harcamalarını ve sağlık alanındaki girişimlerin sayılarını artırmayı, ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişim teknolojilerini yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırmayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini söyledi.
Tanıtım toplantısının ardından, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı "Üreten Sağlık" temalı işbirlikleri kapsamında 12 alanda imza atıldı. Sağlık Bakanı Memişoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte ASELSAN ve TÜBİTAK protokolünü imzaladı. Bakanlar Memişoğlu ve Kacır imza töreninin ardından fuaye alanındaki stantları inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.
HEDEF KÜRESEL PAZARLAR
Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'yi küresel sağlık teknolojileri pazarında lider konuma taşımayı hedeflediklerini belirterek, "Aşı, tıbbi cihaz ve biyoteknolojik ürünler gibi alanındaki yetkinliklerimizi ortak kullanım esasına dayalı yeni bir yaklaşımla etkin bir şekilde değerlendireceğiz" dedi. Savunma sanayiinde olduğu gibi diğer stratejik alanlarda da Türkiye'nin gücünü ve yetkinliğini dünyaya göstermek adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kacır, "1990'lı yıllarda İnsan Genom Projesi ile 2.7 milyar dolar gibi bir bütçe harcanarak 13 yılda erişebildiğimiz gen haritamıza, bugün 1000 doların altında maliyetle bir günde ulaşabiliyoruz. Burada temellerini atacağımız işbirlikleriyle sağlık alanında Turcorn'ların oluşacağına inanıyorum" diye konuştu.