Hakkı KURBAN
Sağlıkta büyük devrim kapıda... Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık personeli alımlarına ilişkin ilk atamanın eylül ayı içerisinde yapılacağını belirterek, "6 bine yakını hemen ilan ediyoruz, 6 bine yakın da yılın sonuna kadar atamayı planlıyoruz. Bu yıl sonuna kadar, 15 bini geçecek bir alım yapacağız"dedi. Akdağ, "4 bin 500 kişilik bir kadroda Maliye Bakanlığı'ndan vize bekliyoruz. Oradan da vize gelince ekim ya da kasım ayında ilana çıkacağız" ifadelerini kullandı.
EN ÇOK HEMŞİRE, SONRA EBE
Çeşitli alanlarda sağlık çalışanı alımı yapacaklarını belirten Akdağ, "En çok hemşire alımı yapıyoruz ancak bunun yanında ebe, fizyoterapist, psikolog ve teknisyen alımı da yapacağız" dedi. Ekim ve aralık aylarında ise 2 bin 600 doktor alınacağını ifade eden Akdağ, 2 bin kişilik ilave kadro için de Maliye Bakanlığı'na yazı yazdıklarını söyledi.
Açığa almadığımız 3 bin kişi var
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, kamuda görevden almalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, açığa alınan sağlık personelinin bir kısmının ihracının KHK ile yapıldığını anımsattı. Açığa alınan personelle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda ise bir kısmının görevine iade edildiğini belirten Akdağ, şöyle konuştu: "4 bin kişilik bir grubun incelemeleri devam ediyor. Bunun dışında da henüz açığa almadığımız 3 bine yakın da incelemeleri devam eden bir grup var."
Sağlıklı yaşam merkezleri yolda
Hekim ve hastaları doğrudan ilgilendiren bir başka adım ise 'sağlıklı yaşam merkezleri' olacak. Merkezlerde psikolog, fizyoterapist dahil çeşitli alanlarda uzmanlar da yer alacak. 30-40 bin nüfusa hizmet verecek şekilde planlanacak merkezler, hastanelere talebi azaltacak.
'TEDAVİ DEVRİMİ' BAŞLIYOR
Sağlık Bakanlığı, hasta tedavisinde devrim niteliğinde uygulamaları devreye sokmaya hazırlanıyor. Acil servis sonrası bakım hizmetlerinin de ücretsiz hale getirildiği özel hastanelerde, kanser cerrahisinde alınan fark ücreti kaldırılıyor. Yaşlı ve yatalak hastaların bakımı için hastanelerde 'özel üniteler' hızla devreye sokulacak. Sağlık personeli alımında ise çalışmalar son aşamasına geldi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında şu adımlar atılacak:
Ek fatura kesilmeyecek
Halen özel hastanelerde de, acil servise getirilen hasta ve yaralılardan ücret alınmıyor. Buna karşın, acil bakımdan çıkan hastaların izleyen tedavileri için fatura kesiliyordu. Sağlık ve Çalışma Bakanlıklarının yaptığı ortak çalışma sonucu, artık özel hastanelerde acil servis sonrası tedavi hizmeti de ücretsiz olacak. Bu aşama için ek bir fatura kesilmeyecek.
FARK ÜCRETİ KALDIRILIYOR
Önemli adımlardan biri de,özel hastanelerde yüklü faturalarla karşılaşabilen kanser hastaları için atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisine ulaşan bazı şikayetler üzerine verdiği talimatla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü hazırlığı son aşamasına getirdi. SGK’nın, özel hastanelerle yapacağı anlaşma çerçevesinde, kanser cerrahisinde belirlenen işlemlerde de “fark ücreti” alınmaması sağlanacak. Halen, özel hastanelerde, yoğun bakım, kalp ve acil servis gibi birimlerde fark ücreti alınmıyor. Kanser hastaları da bu gruba dahil edilecek.
AMBULANS TAKVİYESİ
Bakanlık, acil servisler ve ambulanslarla ilgili de önemli bir adım atacak. Başta İstanbul olmak üzere, hem bu servislerin hem de ambulans ve ekiplerin sayısı artırılıyor. Geçmişe kıyasla merkezlerin 10 kat artmasına karşın, buralara taşınan vaka sayısının 12 kat arttığını ve yıllık 350 bin kişi taşınırken, bugün sayının yıllık 4 milyona ulaştığını belirten yetkililer, ihtiyacı karşılayacak ambulans ve servisin devreye sokulacağını bildirdi.
Şehir hastaneleri için geri sayım
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temelini attığı ve sağlıkta tarihi bir adım olarak nitelendirilen şehir hastanelerinde de geri sayım başladı. Her tür sağlık hizmetinin tek bir noktadan alınabileceği hastanelerden ilki ekim ayında açılacak. Yozgat ve Mersin’deki şehir hastanelerinde son rötuşlar yapılıyor. Önümüzdeki yıl da, aralarında Ankara-Bilkent’in de olduğu dev tesisler birer birer hizmete girecek.
YAŞLI-YATALAK HASTAYA ÖZEL BAKIM
Bakanlık, yaşlı ve yatalak hastalar için verilen 'palyatif bakım' hizmetinde de önemli bir adım için çalışma yürütüyor. Bu durumdaki hastaların ev ve hastane bakımını koordine edecek bir sistem üzerinde çalışan bakanlık, hastanelerde “uzun süreli bakım üniteleri” oluşturma kararı aldı. Evde bakılırken, hastanelik durumu ortaya çıkan yaşlı ve yatalak hastalar, yoğun bakım yerine bu ünitelerde tedavi görecek. Böylece hem yoğun bakım ünitelerinde 1-2 ayı bulabilen uzun kalma sürelerinin önüne geçilecek hem de özel sağlık hizmeti sağlanmış olacak. Şehir hastanelerindeki ünitelerin yanı sıra, bu hastanelerin devreye girmesiyle boşalacak bazı hastaneler de bu amaçla tahsis edilecek.