‘Sağlıklı turizm belgesi' kalıcı hale gelecek! 'Avrupalı acenteler sertifikalı tesislere geliyor'

1650 otel ve restoranın başvurduğu ‘Güvenli Turizm Sertifikasyonu'nun kalıcı olması planlanıyor. Turizm Bakanı Ersoy, “Sertifikalı tesislere rahatlıkla gidin. Avrupalı acenteler de sertifikalı tesisleri tercih etmeye başladı” dedi.

Türkiye’de Kovid-19 tedbirleri kapsamında hayata geçirilen ‘Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı’yla ‘Güvenli Turizm Sertifikasyonu’ alan tesislere her gün yenileri ekleniyor. Son olarak 1650 civarında otel ve restoranın sertifika almak için başvuru yaptığı belirtildi.

RAHATLIKLA GİDİN

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avrupa ile kıyaslandığı zaman Kovid-19’la mücadeleye yönelik tedbirler açısından en güvenli ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, ‘Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı’nı kalıcı hale getireceklerini söyledi. Bakan Ersoy, “Özellikle kendi vatandaşımız için söylüyorum. Sertifikalı tesislere gönül rahatlığıyla gidebilirler. Şu anda tesisler çok iyi denetleniyor. En güvenli neresi derseniz, en güvenlisi sertifika edilmiş tesisler. Avrupa seyahat acenteleri de sertifikalı tesisleri tercih etmeye başladı. Vatandaşlarımızın ilk görüşleri çok olumlu” ifadelerini kullandı. Denetim kuruluşları belirlenirken, bağımsız kuruluşlar göz önüne alındı. Aylık denetlenen tesislerde denetim 1 gün olarak sınırlandırılıyor ve uzaktan değil ‘yerinde’ denetim yapılıyor. Bunun dışında 2 aylık periyotlarda ‘gizli müşteri’ denetimi yapılıyor ve bu denetim ayrıca raporlanıyor. Saha denetiminin ardından belgelendirme de en geç üç gün içinde tamamlanıyor.

OTELLERE 132 KRİTER

Söz konusu denetimlerde, kriterlerle uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ilgili tesise ihtar veriliyor, uygunsuzluğun devamı halinde belge iptaline gidiliyor. Denetim sonucu verilecek belgelendirme dokümanında karekod bulunacak. Oteller, belge alabilmek için misafirin otele girişinden acil durum ve izolasyona kadar farklı başlıklarda 132 kriteri, yeme içme tesisleri 120 kriteri, tur ve transfer araçları ise 44 kriteri yerine getirerek sertifika alıyor. 

BODRUM’A ALMANYA’DAN İLK UÇAK İNDİ

Milas-Bodrum Havalimanı’nda pandemi nedeniyle verilen aranın ardından tarifeli dış hat uçuşları başladı. TAV Havalimanları’ndan yapılan açıklamaya göre, dün sabah Almanya Hannover’den gelen Sunexpress uçağı su takıyla karşılandı. Sunexpress’in ardından Corendon ve Edelweiss havayollarının da önümüzdeki günlerde Avrupa destinasyonlarından Bodrum’a uçuşlara başlaması bekleniyor. 

KARAVANA REKOR TALEP

Sertifikalı otellerin yanında salgın sonrası daha izole bir tatil isteyenler karavanlara hücum etti. Üreticiler talebi karşılamakta zorlanıyor. İzmir’in Menderes İlçesi’nde 5 yıldır karavan imalatı yapan Zafer Urundaş, “İnanılmaz bir ilgi var. Aşırı talep nedeniyle teslimat süreleri 4-5 aya kadar uzadı. Sırası gelip üretime aldığımız aracımızı, 40-45 günde teslim edebiliyoruz” dedi. Urundaş, maliyetin dizayna göre değiştiğini belirterek, “Fiyatlar yaklaşık 90 bin liradan başlar ama güneş enerjisi, duvar sistemi, ortam ısıtması dahil olan bir aracı düşünürsek, 110 bin liraya çıkar” dedi.