Sağlık turizminde rekor bekleniyor

Bu yıl 4 milyar dolar sağlık turizmi geliri sağlanabileceğini belirten Türk Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Servet Terziler, markalaşmaya ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye; deniz, kum, güneş turizmi dışında sağlıktan doğaya, spordan kültür turizmine kadar birçok alanda milyonlarca turist çekerken, son yıllarda en büyük ataklardan birini ise sağlık turizmi ile gerçekleştirdi. 2022 yılında Türkiye'nin sağlık turizminde 4 milyar dolarlık gelirle rekor kırdığını ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, atılacak adımlarla ve özellikle markalaşma çalışmalarıyla Türkiye'nin 2024 yılında sağlık turizminden elde ettiği gelirin 4 milyar doların üzerine çıkabileceğini söyledi. Katma değerli sağlık turistini getirmek adına devlet destekli düzenli ve sürekli eğitimlerin yapılması gerektiğini belirten Terziler, Türkiye sağlık turizmini artırmak için 'Sağlık Turizm Kalkınma Ajansı'nın bir an önce kurulması gerektiğini dile getirdi.

KALİTE HEDEFE GÖTÜRÜR

2022 yılında 1 milyon saç turistini ağırladıklarını belirten Terziler, hedeflenen ciroyu geçmek için bu sayının aşılması gerektiğini söyledi. Sağlık turizmi için gelen sayının olduğu kadar kalitenin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Terziler, "Son dönemlerde Turizm Bakanımızın yaptığı doğru hamlelerle sayı değil de kaliteye oynanması noktasında doğru girişimler var. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya 'Turizm Yüzyılı' projesi kapsamında mücadelesini veriyor. Daha nitelikli ve 12 aya yayılan bir turizm ülkemiz için çok önemli hamleler. Biz de sağlık turizmi olarak 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla bu yıla damgamızı vuralım" diye konuştu.

Deprem, seçim ve İsrail'in Filistin'e saldırısı sonucu sağlık turizminin 2023'te % 30 daraldığını belirten Terziler, Türk markalarının yurtdışında klinik açması halinde Türkiye'ye yönelimin azalacağını ve sektörün zorlanacağını söyledi.

ESTETİK CERRAHİDE AVRUPALI AKINI

Sağlık turizmi için en fazla Avrupa'dan gelindiğini belirtenTerziler, "Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, İspanya gibi ülkeler saç ekimine geliyor. Estetik cerrahide de Avrupa'dan çok yoğun akım alıyoruz. Ortadoğu ülkeleri, ABD ve İngiltere'den de çok talep var. Asya ülkelerinden; Japonya'dan, Çin'den, Kore'den yavaş yavaş gelişler artmaya başladı" diye konuştu .

TEK SEFERDE 50 BİN EURO HARCAYAN VAR

Yurtdışından özel jetleriyle gelen misafirleri ağırladıklarını belirten Terziler; saç ekimi, kök hücre tedavisi ve diğer tedavi hizmetlerinden faydalanan misafirlerin bir seferde 50 bin euro gibi bütçelerde harcama yapabildiklerini söyledi.

YENİ MERKEZLER OLMALI

Terziler, "Bunlar çok katma değerli güzel işler. Hem merkezlerin çoğalması lazım hem de bu merkezleri kuracak kalite anlayışı olan işletmeci ve doktorların sayısının artması gerekiyor. Sağlık turizminde yeni yüzyıl stratejileri kapsamında inovatif ve marka olma yönünde programlar yapılmalı. Türkiye'nin Yüzyılı'na damgayı markalaşmayla vurabiliriz. Markalar ülkeleri yukarı çeken itici güçlerdir. Dünya çapında iş yapıyoruz ama satamıyoruz" diye konuştu.