Sabancı: Cam tavanları kırmamız gerekiyor

Güler Sabancı, Türkiye’de kadının işgücüne katılımının hâlâ yüzde 33 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, ''Elbette aşılacak engeller, kırılacak cam tavanlar çok'' ifadelerini kullandı. 

ŞENAY KÖŞDERE

Sabancı Holding, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Hayata Yön Verenler” başlıklı bir buluşma gerçekleştirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, günün başlığını 'Hayata Yön Verenler' olarak belirleyerek, hayatın her alanını şekillendiren kadınların önemini hatırlatmak istediklerini belirtti. 

İşgücüne % 33'lük katılım

Birleşmiş Milletler'in 2030'da kadın-erkek eşitliğinin tüm dünyada sağlanmasını hedeflediğini hatırlatan Sabancı, “Bu yıl için de Kadınlar Günü temasını ‘değişen iş dünyasında kadın’ olarak belirledi. Kadının değişen dünyada kendine yer bulması sosyal haklara erişmesinden yönetim kademelerine gelmesine, cinsiyete duyarlı bütçelemeden teknolojiye erişimine çok çeşitli değişkenlere dayanıyor. Elbette aşılacak engeller, kırılacak cam tavanlar çok. Türkiye’de kadının işgücüne katılımı hâlâ yüzde 33 seviyesinde. Hâlâ gidilmesi gereken çok yol var” ifadelerini kullandı. 

15 MİLYON TL KAYNAK YARATTI

Sabancı Vakfı aracılığıyla daha sağlam bir gelecek için katkı yapmaya çalıştıklarını aktaran Güler Sabancı, yürütülen programlarla kadınların topluma eşit ve aktif katılımlarını sağlamak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için çalıştıklarını belirtti. Sabancı, “Kadın alanındaki çalışmalara son 10 yılda 15 milyon TL’ye yakın kaynak aktardık. Bu çalışmalarla doğrudan 170 bin, dolaylı olarak 700 bine yakın kişiye ulaşıldı” dedi.

 150 kızı okula başlattı

‘Hayata Yön Veren’ kadın konuklardan biri Muş Merkez Kız Yatılı Bölge Ortaokulu Okul Müdürü Melahat Aydın oldu. Aydın, Muş köylerini at üstünde dolaşmış ve 150'den fazla kızın okula başlamasını sağlamış. 

Türkiye’nin yüz akı kadınlar bir araya geldi

Sabancı Holding, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlediği “Hayata Yön Verenler” panelinde Türkiye’nin yüz akı kadınlarını bir araya getirdi. Dünya çapında başarılara imza atan başarılı kadınlar, panelde dinleyicilere ilham veren hikayelerini anlattılar. Harvard Üniversite’sinde ve Arizona Üniversite’sinde çalışmalarını sürdüren teorik astrofizikçidir Prof. Dr. Feryal Özel, fizkçi olmaya 10 yaşında karar vermiş. Üsküdar Amerikan Lisesi’ni bitirdikten sonra Columbia Üniversitesi’nden mezun olup, doktorasını Harvard’da tamamlamış. 2016 yılında üstün sanatçı ve bilim insanlarına verilen Guggenheim Fellow unvanına layık görülen Özel, NASA’nın yeni uzay teleskobu çalışmasının başkanlığını üstleniyor. Özel, bir karadeliğin görüntüleneceği  Uzay Ufku Teleskopu projesinin bitmek üzere olduğunu, nisanda gözleme başlayacaklarını açıkladı.

Tünelin ucundan ışık sızıyor

Sabancı, olumsuzlukların yanında yadsınamaz ilerlemelerin de olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Tünelin ucundan bir ışık sızıyor. Siyasete katılım artıyor. Eğitime katılım oranları yükseliyor. Ama artık tüm bu söylemlerin bir adım ötesine geçme vaktidir.”

31 YAŞINDAKİ TÜRK MUCİT

Panelin bir diğer konuğu ise genç yaşına rağmen bilim dünyasına adını yazdırmış durumda. 31 yaşındaki Gözde Durmuş, farklı disiplinleri buluşturan araştırmalarıyla biyoteknoloji alanında dünyanın önde gelen mucitleri arasında gösteriliyor.