Saat sektörü küçülmeyi 'akıllanarak' aşacak 

Dünya saat sektörü 2015 yılında girdiği türbülansı hala aşamadı.

Şenay Büyükköşdere

43 milyar dolarlık pazarın yüzde 55'ini domine eden İsviçre saat endüstrisinde son 2 yıldır yüzde 10'a varan düşüşler yaşanırken, 2017 yılı Ocak ayı satış rakamları da geçen yılın yüzde 6.2 altında gerçekleşti. 

Fuarda gövde gösterisi

Sektördeki düşüşte en önemli etkenler olarak ekonomik riskler ve akıllı saatlerdeki yükseliş olarak gösterilirken, pazarın önde gelen markaları da bu yeni döneme uyum sağlamak için gardını almış durumda. 23 mart itibarıyla İsviçre’nin Basel şehrinde kapılarını açan dünyanın en büyük saat ve mücevher fuarı Baselworld 2017, bu gidişatın aynası oldu. Bu kez fuarda 'akıllı saatlerin' gövde gösterisi vardı.  

Apple: bir saatten fazlasıyım!

En büyük rakibi Samsung fuarda yerini alırken, gözler akıllı saat pazarının büyük oyuncusu Apple’ı da aradı. Ancak, Apple’ın ‘bir saatten çok daha fazlasıyım’ diyerek, Baselworld’e katılmayı tercih etmediği ifade edildi.   

SAMSUNG İLK KEZ KATILDI

Geçen yıl 100 ülkeden 145 bin kişinin katıldığı fuarda, bu sene 300 saat markası, en yeni ürünlerini sergiliyor. Markaların yeni ürünlerinde teknolojinin etkilerini görmek mümkün. Hugo Boss ve Tommy Hilfiger, fuarda akıllı saatlerini tanıtırken Tag Hauer ve Montblanc da trendden geri kalmadılar. Fuarın sürprizi ise ilk kez Baselworld'e katılan ve akıllı cep saatini tanıtan Samsung oldu. 

Fuarın en pahalısı 220 bin €’luk Dior

Bu sene Baselworld’ün en pahalı saati ünvanını ise Dior aldı. Markanın Dior Grand Soir Botanic modeli, hem 220 bin euro’dan başlayan fiyatları Hem de üstünü kaplayan değerli taşlarıyla dikkatleri üzerine çekti.