Rusya ile Türkiye arasında hava savunma sistemi S-400’ün satışı için nihai imzalar atıldı. Yapılan anlaşmaya göre Türkiye 1 adedi opsiyonlu olmak üzere Rusya’dan toplamda 2 adet S-400 sistemi tedarik edecek. Önceki gün Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Rus savunma sanayii şirketi Rosteh’in Başkanı Sergey Çemezov’un, “Türkiye’nin Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2,5 milyar dolar karşılığında satın aldığı” açıklamasına ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Canikli, “Doğru, öyle zaten. İki sistem, 4 batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı” ifadesini kullandı. Bakan Canikli, “Aslında orada imzalanacak olan krediyle alakalı bir konuydu. Daha doğrusu ‘Kredi mi kullanalım, yoksa kendimiz mi finanse edelim’in sonunda, ‘Bir bölümünü kredili olarak kullanalım.’ şeklinde görüş ortaya çıktı. Yoksa anlaşma bitti” diye konuştu.
İLK SEVKİYAT 2020’DE
Kommerstant gazetesine açıklama yapan Çemezov, Türkiye’nin maliyetin yüzde 45’ini önden ödeyeceğini, kalan yüzde 55 için ise Rusya’nın kredi sağlayacağını söyledi. Çemezov Rusya’nın ilk sevkiyatın Mart 2020’de başlamasını beklediğini söyledi. Türkiye’nin gelişmiş S-400 füze sistemini alan ilk NATO üyesi ülke olduğunu ifade eden Çemezov ayrıca Rus ve Türk maliye bakanlarının anlaşmanın finansmanı konulu müzakereleri tamamladıklarını ve sadece nihai belgelerin onaylanmasının gerektiğini sözlerine eklemişti. Anlaşmanın içeriği hakkında detaylı bilgi veren Çemezov, “2,5 milyar dolara Türkiye bizden 4 batarya değil, 4 bölük satın alacak. Bir bölükte çok daha fazla batarya bulunuyor” dedi.
Ruble ile borçlanma
Afrika dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 anlaşmasıyla ilgili olarak, “İlk defa şöyle bir adım atılacak. Biz krediyi dolar üzerinden borçlanmayacağız, ruble üzerinden borçlanacağız. Hazine’nin borçlanmasından daha ucuza bir borçlanma olacak” demişti.
ABD’li şirketle de anlaşıldı
ABD’li silah üreticisi Raytheon aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeye AMRAAM havadan havaya füze satışı için sözleşme yaptı. Pentagon’dan önceki gece yapılan açıklamaya göre; füzeler Türkiye, Japonya, Güney Kore, Fas, Polonya, Endonezya, Romanya, İspanya, Bahreyn ve Katar’a satılacak. 1980’lerin sonunda ABD’de geliştirilmiş olan bu
Kontrol tamamen Türkiye’de
Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “1 adedi opsiyonlu olmak üzere 2 adet S-400 sistemi tedarik edilecek. Kontrol tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bulunacak. İlk S-400 sistem teslimatının 2020’nin ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor. Teknoloji kazanımına yönelik işbirliği ortak geliştirme taahhüdü sözleşmede var” denildi.
Dünyada önemli bir yere sahip
S-400, önemli siyasi, ekonomik ve askeri hedefleri ‘yüksek etkili koruma’ için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor. Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, keşif uçakları, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha edebiliyor.
Saniyede 4.8 km hızla füze yolluyor
BİR S-400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4.8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor