Rüzgar gelir geçer Türkiye iyi pazar

İngiliz Ticaret Odası Başkanı Gaunt, Türkiye'nin doğrudan yatırım almak için hâlâ iyi noktada olduğunu söyledi. Gaunt “Bazı rüzgarlar gelir ve gider. İngiliz yatırımcı için Türkiye öncelikli pazar” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, uluslararası ve İngiliz yatırımcıların Türkiye'yi uzun vadeli yatırım yapacakları öncelikli pazar olarak gördüklerini belirterek, Türkiye ekonomisinin dirençli kalmayı sürdürdüğünü söyledi. BCCT tarafından Londra'da düzenlenen "Türkiye: Bölgesel Büyüme Platformu" toplantısının ardından, Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımcı algısı ve Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerine ilişkin sorularını yanıtlayan Gaunt, Avrupa ülkeleri ve İngiltere dahil birçok ekonominin istikrarsızlıkla mücadele ettiği bir dönem yaşandığını dile getirdi.

UZUN VADELİ PAZAR

"Ekonomilerde biraz daha istikrar sağlandığında Türkiye, Avrupa Birliği ve İngiltere'den doğrudan yatırım almak için hâlâ iyi bir noktada olacak" diyen Gaunt, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Finans, teknoloji ve diğer sektörlerde İngiliz şirketlerine baktığımızda, Türkiye'yi uzun vadeli bir yatırım pazarı olarak değerlendiriyorlar ve Türkiye'nin hala çok yüksek olan büyüme potansiyelinin farkındalar. Türkiye ekonomisi için anahtar kelime, direnç. Bazı rüzgarlar gelir ve gider. Bu tür rüzgarlardan daha güçlü şekilde çıkıyoruz. Birçok İngiliz yatırımcısı ve şirketi de bunu gördü ve bu yüzden hâlâ Türkiye'yi öncelikli pazar olarak görüyorlar."

BÜYÜK GÜVEN VAR

Gaunt, iş dünyasının sık sık Türkiye ekonomisini "dirençli" olarak tanımladığını ve Türk iş dünyasının karakterindeki girişimcilik ruhuna işaret ettiğini dile getirdi. Türk iş dünyasının yeni pazarlara girme ve fırsatlar yaratma konusunda riskten kaçınma oranının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Gaunt, "Bunlar, Türkiye için güçlü temellerin bir parçası olan ve devam edecek olan tüm avantajlar. Türkiye'yi, kısa vadeli bir yatırım destinasyonu olarak değil, uzun vadeli bir yatırım stratejisi olarak görüyoruz. Yatırımcılar her zaman uzun vadeye bakar. Bu yüzden 2-3 yıllık değil, 10-15 yıllık olarak düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin gücü ve son 20 yıldaki büyümesi göz önüne alındığında hala büyük bir güven var" diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİİNDE AVANTAJLISINIZ

Gaunt, Türkiye'nin savunma sektöründeki büyümeye işaret ederek, Avrupa ve İngiltere'nin savunma harcamalarını artırmayı planladığı dönemde Türkiye'nin bu sektörde avantajlı olduğunu söyledi. Bölgedeki jeopolitik gelişmelerin Türkiye'yi olumlu ve olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Gaunt, "Türkiye ekonomisinin büyümesini ve yatırımın direncini yönlendiren faktörlerin başında Türkiye'deki yerli yatırımcılar geliyor. Bu güçlü olduğu sürece ki bunun zayıfladığına ilişkin bir işaret yok, bu durum devam edecektir" ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLER YENİ STA İLE GÜÇLENECEK

Gaunt, Türkiye ve İngiltere arasında serbest ticaret anlaşmasının (STA) müzakere edildiğini anımsatarak, bu anlaşmayla tarım, eğitim, sağlık ve teknoloji başta olmak üzere yeni sektörlerin ikili ticarete katkı sağlayacağını dile getirdi. STA ile İngiliz yatırımcılar için açılacak yeni fırsatların Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen diğer uluslararası yatırımcılara da çok güçlü bir mesaj göndereceğini belirten Gaunt, "Müzakere edilen bu STA, Türkiye ve İngiltere arasındaki ikili ilişkileri güçlendirecek" dedi.