Miray Çimen
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın rüzgarda düzenlediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin kazananı, rekor düşük fiyat olan 3.48 cent (dolar) ile Siemens, Türkerler ve Kalyon konsorsiyumu oldu. Güneş YEKA ihalesinde birim fiyat 6.99 cent olmuştu. Bir önceki rekor kwh başına 3.84 dolar cent ile Meksika’nın elinde bulunuyordu. Türkiye adına gurur duyduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bu resimde en büyük katkı payı 15 yıllık iktidarı içerisinde, liderliği içerisinde Türkiye’yi bu noktaya taşıyan Cumhurbaşkanımızdır. Türkiye’nin yaşadığı bütün bu sıkıntılara rağmen, bu kadar büyük firmaların, ülkelerin ne kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya koymuştur” diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi dün gerçekleşti.
NAKIŞ NAKIŞ İŞLENDİ
İhale sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak, Türkiye ve dünya enerji piyasalarının Türkiye ekonomisi için tarihi bir milata tanıklık ettiğini belirterek, “Türkiye milli ve yerli enerji politikaları noktasında, yerli ve yenilenebilir kaynakları öncelikleyen süreci başlattı. Bu sürecin tüm yapı taşlarını tek tek, nakış gibi işleyerek bu günlere geldik. ‘Durmak yok yola devam’ diyerek bu süreci daha da ileri taşıyacağız” dedi. “Geçtiğimiz hafta dünyadaki en büyük rüzgar teknoloji üreticisi firmaların 8 tanesinin katılımı ile şeffaf, kıyasıya bir rekabetin olduğu ihale süreciyle Türkiye’de yeni bir dönemi başlattık” diyen Albayrak, “Düne kadar rüzgarda 10.3 cent yerli katkı payıyla rüzgar kilowatt saat alım maliyeti, tarihi rekorla 3.48 cente düşerek bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti. Ülkem adına gurur duyuyorum" diye konuştu.
TÜRKİYE’YE OLAN GÜVENİ GÖRDÜK
İhaleyi kazanan Türker: Türkiye’ye olan güveni gördük. Alman devleri ilgi gösterdi. Dersimizi çok iyi çalıştık.
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Türkiye’ye duyulan güvenle aşırı yabancı katılımı olduğunu belirterek, “Türkiye’ye olan güveni gördük. Alman devleri ilgi gösterdi. Ortaklarımızla dersimizi çok iyi çalıştık. Ekipmanın yüzde 35’i yurt dışından gelecek. Bunu yabancı kaynaklarla sağlayacağız. Kalan yüzde 65’lik kısmını da yerli bankalarımızdan sağlamayı planlıyoruz” dedi.
ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Kalyon Enerji Başkanı Murtaza Ata ise “Yerlileşebildiğimiz kadar yerlileşeceğiz. Elektrik birim maliyetini daha da düşürmek için elimizden geleni yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRK-ALMAN İLİSKİLERİNE KATKI YAPACAK
Albayrak, "Alman firmaların girişimci ve vizyoner bakışı Türkiye Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağını ortaya koydu" dedi.
Türkiye'de her şeyin en iyisini ortaya koyacağız" dediklerini anımsatan Albayrak, "Konya Karapınar güneş enerjisi ihalesi dünyanın en büyüğü oldu. Rüzgarda en büyüğünü, en iyisini, en ucuzunu dünya rekoru kırarak bu ihale ile ortaya koyduk. Türkiye bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da dünya platformunda bir tarih yazmıştır” dedi. 4 Alman, 2 Çin, 1 ABD'li, 1 Danimarka firmasının yarışına sahne olunduğunu belirten Albayrak, “Bu yarışın sonunda Alman teknolojisinin yatırımıyla birlikte Siemens firmasının kazanmasıyla neticelendi. Ben, bugün bir kez daha bu resmin bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu özellikle Türkiye ve Almanya ilişkileri açısından; Türkiye'de, Almanya'da birçok şeyler yaşanabilir" ifadelerini kullandı.
İLİŞKİLER UZUK SOLUKLU
Albayrak, şöyle devam etti: "Bugün öyledir, yarın böyledir. Kurumlar, kişiler bugün gelir; yarın geçer. Devletler ve ilişkiler uzun solukludur. Hele de Türkiye-Almanya ilişkileri, yaklaşık 200 yıldır önemli tarihsel iş birlikleri içerisinden baktığınızda, bugün bir kez daha aklıselim düşünen birçok kesim ışığında Türkiye'ye yatırım ve Türkiye'nin geleceğine güven konusunda Alman firmaların bu kadar cesur, girişimci ve vizyoner bakış açısı Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağı resmini de ortaya koymuştur."
İHALE 4.19 CENTLE BASLADI
İhaleye, Vestas - Enerjisa, General Electric - Fina Enerji, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik, Siemens - Türkerler- Kalyon, Enercon - Polat Enerji - Limak Enerji, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji, MingYang - İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji olmak üzere 8 konsorsiyum katıldı. Yarışma firmaların kapalı mali teklif zarflarının açılmasıyla başlarken, ihale kwh başına elektrik alım fiyatı üzerinden yapıldı. Mali teklif zarflarına göre, en düşük ilk 5 teklifle açık eksiltme turuna geçildi. Buna göre, en yüksek teklifleri veren, Vestas-EnerjiSA, Goldwing-Akfen-Beyçelik, Enercon-Polat-Limak ortaklıkları yarışma dışı kaldı. Açılan mali teklif zarflarında kwh saat başına en yüksek fiyat 6.33 cent, en düşük fiyat ise 4.19 cent oldu. Bu nedenle açık eksiltmeye kwh başına 4.19 centlik fiyatla girildi. Kalan 5 firma ile açık eksiltmeye geçilirken, açık eksiltmenin ilk turunda, GE-Fina ile Senvion –IC İçtaş, üçüncü turunda ise Nordex-iklim-MKS-Zorlu çekildiler.
HEDEF % 65 YERLİLİK ORANI
Türkiye'nin son 10 yıldır enerji ve maden ithalatının yıllık ortalama 55 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Albayrak, "Enerji alanında yerlilik oranında, orta ve uzun vadede ciddi bir şekilde, Türkiye’nin yerli üretim enerji kaynakları noktasındaki payını 3’te 2’ye çıkarma hedefi ortaya koyduk. Yani hedef yüzde 65’ler" şeklinde konuştu.
YATIRIM YAPILABİLİR ÜLKE
Hedeflerinin büyük olduğunu belirten Albayrak, “Bugün ortaya çıkan netice Türkiye’nin ne kadar güçlü ve geleceğe sağlam adımlarla yürüdüğünü ortaya koyuyor. Türkiye dünyanın en güvenilir yatırım yapılabilir ülkelerinden" dedi.
1 MİLYAR $’DAN FAZLA YATIRIM
İhale sonucunda yaklaşık 12 şehrimizde 1 milyar doların üzerinde yatırımın Türkiye’ye kazandırıldığını belirten Albayrak, "Güneşte hedefimiz 2018 bitmeden ilk yerli üretim güneş panelini devreye almaktı. Rüzgarda da en kısa süre hedefiyle birlikte 2019 yılı başına kadar yerli
üretim rüzgar türbinlerini sisteme dahil edeceğiz. Türkiye’ye bu çerçevede yerli üretim rüzgar türbinlerini kazandıracağız. Bu ihalenin bir diğer önemli kazanımı, yerli ve yenilenebilir kaynakları öncelerken, ortaya konan çevresel faktörler çok önemli” diye konuştu.
TEKNOLOJİ ÜRETİM ÜSSÜ
Bu ihalenin sadece enerji maliyetlerinin düşürmediğinin altını çizen Albayrak, “Türkiye’nin enerji üssü olma noktasında, teknolojileri açısından da merkez olması noktasında çok önemli adım attı. Gurur verici bir gün” dedi.
1.1 MİLYON EVE ELEKTRİK
Rüzgar YEKA'sı yarışmasını kazanan firma, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapmış olacak. Yerli RES'lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. AR-GE faaliyetleri ile birlikte rüzgar YEKA'sı 3.750 kişiye istihdam sağlayacak.