Rusya’ya yatırımcı güveni paramparça!

Yatırımcılar da Rusya’ya güvenini kaybetti. Son olarak 10 milyar ruble beklenen tahvil satışına sadece 4 milyarlık rublelik talep geldi. Yabancı analistler, “Rusya gerginliği sürdürürse daha fazla ekonomik baskı altında kalır” yorumu yapıyorlar.

Yatırımcılar da Rusya’ya güvenini kaybetti. Son olarak 10 milyar ruble beklenen tahvil satışına sadece 4 milyarlık rublelik talep geldi. Yabancı analistler, “Rusya gerginliği sürdürürse daha fazla ekonomik baskı altında kalır” yorumu yapıyorlar.

SELİM KARAHAN

selim.karahan@aksam.com.tr

Başta Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere Rus yönetiminin uçak krizi sonrası takındığı tavır, Rus ekonomisine zarar vermeye devam ediyor. Son olarak hafta içi Rus Maliye Bakanlığı’nın 10 milyar ruble (152 milyon dolar) gelir elde etmeyi beklediği tahvil satışına toplam 4 milyar rublelik talep geldi. Uzmanlar yaşanan son kriz ve sonrasındaki tutumu nedeniyle yatırımcının Rusya’ya güveninin sert bir şekilde düştüğünü söylüyorlar. 

BORÇ YÜKÜ BELİNİ BÜKTÜ 

Öte yandan tahvil satışındaki bu hayal kırıklığını faizlerdeki artış takip etti. Rusya’nın 5 yıllık tahvillerinde faiz 40 baz puan artarak yüzde 10.1’e ulaştı. Bu yaptırımlar ve düşen petrol fiyatlarıyla beli bükülen ülkenin daha yüksek maliyetle borçlanması anlamına geliyor. 

RUS VARLIKLARI BASKI ALTINDA 

Önümüzdeki aylarda Rus varlıklarının Türk varlıklarına göre daha yoğun bir baskı altında kalacağını belirten Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Analisti Simon Quijano-Evans “Eğer jeopolitik gerginlik artmaya devam ederse, ABD-Rusya yakınlaşmasının yarattığı olumlu hava tamamen kaybolacak” diye konuştu. 

Bütçe açığı 40 milyar dolar!

Rusya düşen petrol fiyatları sebebiyle yatırımcı güvenine her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor. Rusya bütçesinde gelirlerin yarıdan fazlası petrol ve doğalgaz satışlarından elde edilen vergi gelirleri oluşturuyor. Fiyatlardaki düşüş bu nedenle Rusya’ya önemli bir darbe vurmuş durumda. Maliye Bakanlığı bütçe açığının yıl sonunda ekonominin yüzde 3.7’sine yani 40 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu öngörü tutarsa son 5 yılın en büyük bütçe açığı verilmiş olacak. Ancak söz konusu tahminde petrolün varil fiyatının 50 dolara çıkacağı yer alıyordu. Ancak petrolün varili 44 dolar civarında seyrediyor. Yani bütçe açığı tahminlerin çok üstüne çıkabilir.

İhracat gelirleri düşüyor 

Fiyatlardaki düşüş Rusya’nın gelirlerini muazzam bir biçimde düşürdü. Ülkenin petrol ihracatı 2015’in ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 10 artarak 120 milyar tona ulaştı. Ancak miktardaki bu artışa rağmen ihracat gelirleri yüzde 70 düşerek 48.1 milyar dolara geriledi. Fiyatların yüksek olduğu dönemde yeni yatırımlar yapmak için borçlanan Rus üreticiler, borçlarını ödeyebilmek için kapasitelerini artırma yoluna gitti. Ancak bu zamana kadar istenen gelirlere ulaşılamadı. Bu düşüş Federal Hükümet'in vergi geliri hedeflerini tutturmasını iyice zorlaştırdı.