Rusya'ya 800 milyar dolarlık finansal darbe

Batı, Rusya'ya finansal darbe vurmaya hazırlanıyor. Almanya'nın da onayıyla ABD ve Avrupa Rusya'yı uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarıyor. Ülkenin SWIFT hacmi yıllık 800 milyar dolar civarında.

ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna'ya saldıran Rusya'yı uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarmaya, Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanmasını engellemeye, kurumlarına ve yetkililerine yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada tarafından yapılan ortak açıklamada "İlk olarak, seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkartılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu, Rus bankaların uluslararası finansal sistemle bağlantısının kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerinin zarara uğramasını sağlayacaktır" ifadesi kullanıldı. 291 SWIFT üyesinin bulunduğu Rusya'nın küresel sistemdeki işlem payı yüzde 1.5 civarında. Rusya sistem üzerinden her yıl yaklaşık 800 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştiriyor. Sistem dışında kalmasıyla finansal ve ekonomik olarak Rusya'nın büyük darbe alması bekleniyor. Rusya SWIFT'in en fazla kullanıldığı altıncı ülke olarak da dikkat çekiyor.

AB: FELÇ EDECEĞİZ

Ortak açıklamada, "Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerini yaptırımlarımızın etkisini zayıflatacak şekilde kullanmasını engelleyecek kısıtlayıcı önlemler almayı taahhüt ediyoruz. Rusya'ya daha fazla maliyet yüklemeye, onu uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha fazla izole etmeye kararlıyız" değerlendirmesinde de bulunuldu. Rusya Merkez Bankası SWIFT sistemine dahil durumda. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir" dedi.

BP hisselerini satıyor

BP, Rus petrol şirketi Rosneft'teki yüzde 19,75'lik hissesini elden çıkaracağını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, bp Üst Yöneticisi (CEO) Bernard Looney ve eski bp Grup Başkanı Bob Dudley'nin Rosneft yönetim kurulundaki görevlerinden istifa ettikleri belirtildi. Amerikan kargo devleri FedEx ve UPS, Rusya sevkiyatlarını askıya aldı.

G7'den SWIFT kararı

G7 ülkeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride de, "Seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılmasını taahhüt ediyoruz. Böylece Rus bankalarının uluslararası finansal sistemden kopması sağlanacaktır" denildi. Japonya'nın da Rusya'yı uluslararası finansal sistemden çıkarma kararının ardından Beyaz Saraydan, "Japonya'nın, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD'nin yanında yer almasını memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

Altın pasaport verilmeyecek

Batı, Rus oligarkların diğer ülkelerden vatandaşlık alma kabiliyetine de kısıtlama getirecek. Rusların AB finansal sistemine erişimini kolaylaştıran altın pasaport uygulamasına son verilecek. Rus hükümetine yakın yetkililer ve elitlerin yanı sıra ailelerine yönelik mal varlığı dondurma gibi yeni yaptırımlar da uygulanacağına dikkat çekilen açıklamada, diğer ülkelerle görüşmelerde bulunarak bu kişilerin varlıklarını gizlemelerinin engelleneceği kaydedildi.

İnternet devleri muslukları kapattı

Hükümetlerin yaptırımlarıyla birlikte internet devleri de para musluklarını kesti. Facebook, Rus devlet medyasının sosyal medya platformunda para kazanmasını yasakladığı açıkladı. Sosyal medya sitesi Twitter da Rusya ve Ukrayna'da reklam içeriklerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Google da Youtube ve diğer servislerden Rus medyasının gelir etmesini askıya aldı. Apple da Rusya'daki ödeme işlemlerini durdurdu.

SWIFT sistemi nedir?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), yani Dünya Bankalar Arası Finansal İletişim Topluluğu, 1973'te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kurulmuştur ve merkezi Belçika'dadır. 11 binin üzerinde finansal kurum tarafından kullanılıyor. Bu aynı zamanda ödeme aracı olduğu gibi finansal kurumlar arasındaki mesajlaşma ağı sağlıyor. Günde 42 milyon kriptolu emir veriliyor. 250 ülkede kullanılıyor. Swift'in başlıca amaçları finansal işlemleri standart hale getirmek ve kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve işlem risklerini azaltmaktır.