Buna rağmen, medya mensuplarının kaldığı daireler tanınmaz halde. Camlar kırılmış, hatta evlerdeki duş başlıkları bile çalınmış. Yerler alkol şişeleri ve sigara izmaritlerinden geçilmiyor.
Önce Yunanistan, sonra Çin son olarak da Rusya... Ülkelerinde Olimpiyatları düzenlemek için milyar dolarları düşünmeden, plansızca sokağa saçanlar bugün ekonomik açıdan büyük sıkıntı içinde. Bunun son örneği de Rusya... 2014 yılında Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği Soçi, oyunlardaki başarısından çok, rüşvet iddiaları ve harcanan inanılmaz paralarla gündeme gelmişti. 2014 yılı öncesinde şantiyeye dönen, milyarlarca dolarlık yatırıma ev sahipliği yapan şehir bugün tamamen kabuk değiştirmiş durumda.
BUGÜN İN CİN TOP OYNUYOR
2014 yılında tarihin en pahalı Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Rusya'nın Soçi kentinde, medya mensupları için yapılan evlerde bugün in cin top oynuyor. Evlerin neredeyse tamamının camları kırı lmış, duşların başlıkları bile çalınmış.
EVSİZLERİN YENİ MEKANI
Fotoğraflar her şeyi ortaya koyuyor... Evsizlerin uğrak durağı olan evlerde yerlerde alkol şişeleri ve sigara izmaritlerini görmek mümkün. Sokaklarda ise gündüz vakti kimse yok. Etrafta yaşayanlar ise olan bitene kulak asmadan yaşamlarına devam ediyor.
Tarihin en pahalı etkinliği
2007 yılında Guatemala’daki oylamada Pyeongchang ve Salzburg’u geride bırakarak oyunları düzenlemeye hak kazanan Soçi, o dönemde bütçesini 11 milyar dolar olarak açıklamıştı. Aradan 6.5 yıl geçtikten sonra ise oyunların Rusya’ya maliyeti 51 milyar doları buldu. Soçi. böylece tarihin en pahalı Olimpiyatı unvanını da eline almış oldu.
Çin'in rekorunu bile geride bıraktı
Sporla ve ekonomiyle ilgilinenler yakından bilir. Yaz Olimpiyatları her zaman daha yüksek bütçe demektir. Yaz oyunlarında düzenlenen yarış sayısı kış oyunlarından yaklaşık üç kat fazladır. Ama Soçi bu alanda da ezberleri bozmuş durumda. Bundan önceki rekor ise 2008 yılında Çin’in Beijing kentinde düzenlenen oyunlardaydı. Beijing Olimpiyatları’nın Çin’e maliyeti 40 milyar doları bulmuş, krize denk gelen o dönemde ayrılan bu bütçe dünya gündemini sarsmıştı.
Bu kadar parayla Mars'a giderdik
YATIRIM döneminde özellikle 8.7 milyar dolarlık otoyol yapılması muhalefetin gündemine gelmişti. Rus Hükümeti’nin sadece yollar için harcadığı para NASA’nın Mars görevinde kullandığı Curiosity isimli robotun geliştirilmesi ve Mars’a gönderilmesi için harcanan paradan fazla. Rusya’da aylık yayımlanan Esquire dergisi ise farklı bir benzetme yapıyor: Bu parayla aynı yola bir santimetre kalınlığında kaldırım döşenir ve bu kaldırımın içi beluga havyarıyla doldurulurdu!