Rusya’nın bağı istihbarat raporlarında

Rusların aracılık ettiği kirli petrol ticareti sayesinde Rusya, DAEŞ’İ bahane ederek Suriye’deki varlığını artırıyor.

1

EKONOMİ SERVİSİ

AKŞAM’ın manşetiyle kamuoyunun gündemine oturan DAEŞ-Esad-Rusya üçlü petrol ticareti istihbarat raporlarına da yansıdı. ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım kararlarına da konu olan kirli ortaklıkla ilgili İstihbarat raporlarında şu ifadelere yer verildi: 

STROYTRANSGAZ'IN TAŞERONU

- Esad rejimi, DEAŞ’ın en önemli petrol müşterisi, 

- Petrol aldığı kanıtlanan tek devlet Suriye, 
- Petrolün başka bir ülkeye gitmesinden önce birden fazla komisyoncu devreye giriyor. 
- Bu kapsamda Rus komisyoncuların varlığı da kesin olarak tespit edildi. 
- Suriye ve Rus vatandaşı olan George Haswani’nin ortağı olduğu HESCO şirketi, Rusya’nın önde gelen enerji şirketi Stroytransgaz’ın Suriye’de taşeronluğunu yapıyor. 
- Rus hükümetiyle yakın ilişkisi olan Stroytransgaz, Suriye’deki işlerini Haswani üzerinden yürütüyor. l Haswani’nin şirketi, DEAŞ’a ait petrolün Esad’a satılmasında aracılık rolü üstleniyor. 

RUSLARIN İŞİNE YARIYOR  

“Esad rejiminin Rusya aracılığıyla DAEŞ’ten petrol satın aldığı” tespiti yapılan raporlarda ayrıca “Petrol ticaretinde Ruslar maddi kazanç sağlıyor. Ayrıca petrol temini sıkıntısı yaşayan Esad rejimi büyük ölçüde rahatlatılıyor” denildi. Raporlarda ayrıca şu noktalara dikkat çekildi: 
- Rusya’nın aracılık ettiği bu petrol kaçakçılığı sayesinde DAEŞ de Suriye’de güçleniyor. 
- Böylelikle Rusya, DAEŞ’İ bahane ederek Suriye’deki askeri varlığını sürdürüyor.
- DAEŞ’in varlığına son verilmesi durumunda Rusya’nın Suriye’de bulunma gerekçesi ortadan kalkmış olacak. 
- Bu nedenle DEAŞ’ın Suriye’deki varlığını sürdürmesi, Rusya’nın askeri yığınağına haklı bir gerekçe olarak uluslararası kamuoyunun gündeminde tutuluyor.

Koordinatı vermedi 
BUĞDAY SİLOSU VE SU TESİSİ ÇIKTI

Öte yandan Rus Savunma Bakanlığınca, 2 Aralık’ta Suriye’deki DEAŞ Terör Örgütü’nün Türkiye’ye kaçak olarak üç güzergahtan petrol aktardığına dair, hava fotoğraflarının da kullanıldığı brifing düzenlenmişti. Bunun üzerine Türkiye’nin, Rus Savunma Bakanlığı’ndan ısrarla görüntülere ait koordinatları istediği fakat Rusya’nın bu talebe cevap vermediği ortaya çıktı. Yayımlanan uydu görüntülerinden, Rusya tarafından vurulan yerlerin petrol rafinerisi değil, buğday siloları ve su arıtma tesisi gibi sivil hedefler olduğu ortaya çıktı.