Rusya ile alışverişte demiryolu alternatifi

Rusya’ya yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında kullanılan Gelincik Limanı’nın 2 yıl bakıma alınması gündemde. Bu 2 yılda sıkıntı yaşanmaması için Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu alternatifini masaya yatırdı.

Miray ÇİMEN

Hükümet, Rusya’ya yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında ağırlıklı olarak kullanılan Rusya'daki Gelincik Limanı’nın 2 yıl süreyle bakıma alınması ihtimali üzerine harekete geçti.

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR 

Ticaret Bakanlığı kendi bünyesinde yaptığı bir toplantıda Gelincik Limanı’nın 2 yıl süreyle bakıma alınması konusunu masaya yatırdı. Oluşabilecek sorunlar üzerine tedbirler üzerinde durulurken, alternatif güzergahların araştırılması ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında soğutucu üniteli vagonlarla Rusya’ya sevkıyat gerçekleştirilmesi alternatifi üzerinde duruldu. Rusya’ya yönelik ihracat sevkıyatlarında önem arz eden lojistik konularında ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve değerlendirmelerinin alınmasıyla Rusya'ya ihracatın aksamaması amacıyla alınması gereken tedbirleri değerlendirmek için 26 Aralık 2018 tarihinde de bir toplantı yapıldığı öğrenildi. 

GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Toplantıda Gelincik Limanı’na gerçekleştirilen sevkıyatların Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracatından önemli bir payı olduğu hatırlatılırken, limanın kapatılmasının karayoluyla sevkıyat üzerinde ciddi bir baskı ve kapasite sorunu oluşturacağı değerlendirmeleri yapıldı. Toplantıda , ayrıca söz konusu durumun yaşanması halinde Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracatına negatif etkisi olabileceği de değerlendirildi. 

Soğutucu vagonla sevkıyat 

Toplantıda oluşabilecek sorunlar üzerine tedbirler üzerinde durulurken alternatif güzergahların araştırılması ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında soğutucu üniteli (frigofirik) vagonlarla Rusya’ya sevkıyat gerçekleştirilmesi alternatifi üzerinde de konuşuldu.

Samsun-Rostov arası Ro-Ro hattı

Toplantıda Rus limanı olan Rostov Limanı’na sevkiyat gerçekleştirilmesine yönelik imkan ve kabiliyetlerin incelenmesi istendi. Samsun-Rostov arasında direkt bir Ro-Ro hattı seçeneğinin değerlendirilmesi de konuşulanlar arasında yer aldı. Ayrıca demiryolu hattı alternatifi için demiryolu taşımacılığında vergisel teşvik ve istisna sağlanmasının Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde gündeme getirilmesi de konuşulan bir diğer konu oldu. Bölgeyle iş yapan firmalardan da görüş alındığı öğrenildi.