Rus rublesi baş aşağı gidiyor!

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını sabit tutması, petrol piyasalarındaki üretimin dondurulacağı beklentisi ve Rusya’nın Suriye’den çekilme kararının, devam eden jeopolitik riskler nedeniyle Rus rublesi üzerinde “sınırlı” bir etki yaratması bekleniyor.

Rosbank Analisti Stanislav Muraşov, dolar/ruble paritesinin önümüzdeki haftalarda 69-73 seviyesinde seyredeceğini belirterek, “Ruble bugünlerde hem iç hem de dış etkenler açısından çalkantılı bir dönemden geçiyor. Fed’in güvercin yaklaşımı kısa süreli bir toparlanma yaşattıysa da kararın etkisi geçmeye başladı.” dedi.

Muraşov, küresel yatırım ortamının Brüksel saldırıları ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sert açıklamaları nedeniyle zarar gördüğüne dikkati çekerek, “Rusya Merkez Bankasının faiz oranlarını sabit tutarak, sıkı para politikası sergilemeye devam edeceğine işaret etmesi de rublenin yerel destekten mahrum kalarak, dış etkenlere paralel bir seyir göstereceğine işaret ediyor.” diye konuştu.

Rusya’nın Suriye’den çekilme kararının ise piyasalarda olumlu ancak çok kısa süreli bir rahatlama yaşattığına işaret eden Muraşov, “Zira Ukrayna krizi ve Minsk-2 anlaşmaları ülkede hala jeopolitik bir etken olmaya devam ediyor.” dedi.

"Ruble hazirana kadar 60 seviyesini zorlar"

RusRating Başekonomisti Anton Tabakh ise rublenin haziran ayı Rusya Merkez Bankası toplantısına kadar dolar karşısında 60 seviyelerini zorlamasını beklediklerini belirtti.

Ancak yılın ikinci yarısına doğru Rusya’da faiz indirimi ve mali baskıların artmasını öngördüklerine işaret eden Tabakh, “Bu nedenlerle rublenin tekrar değer kaybetmeye başlayacağını tahmin ediyorum. Rusya Merkez Bankasının petrol fiyatlarındaki toparlanmanın geçici olduğuna dair görüşüne katılıyorum. Fed’in bir hamle yapmaması ve Avrupa Merkez Bankasının da negatif oranları yardımcı olan diğeri unsurlardı.” yorumunda bulundu.

"Rus ekonomisi biraz toparlandı"

Markit Başekonomisti Chris Williamson, Rus ekonomisinin son dönemde biraz toparlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Rublenin önümüzdeki dönem seyri için üç olumlu faktör söz konusu. Birincisi, petrol üreticisi ülkelerin üretimi kısıtlamaya yönelik verdikleri sinyaller, petrol fiyatlarını yükselterek Rusya enerji sektörünün çok ihtiyaç duyduğu desteği sağlayabilir. İkincisi, Fed’in güvercin yaklaşımı, küresel finans koşulları konusunda daha iyimser bir bakış açısını ve dolayısıyla petrolde de arzın artma ihtimalini ortaya koyuyor. Üçüncüsü ise Fed’in faizleri sabit tutması, Rusya Merkez Bankasının mevcut yüzde 11’lik faizleri düşürmeye yanaşmadığı bir dönemde rubleyi destekleyici bir ortam oluşturuyor.” (AA)