Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta Rum tarafının tek taraflı olarak doğalgaz sondaj çalışmalarına başlaması durumunda Türkiye’nin de başlayacağını söyledi. Fikret Öztürk Başkanlık ve Regnum Golf & Country Club Bodrum Açılış Turnuvası’nda konuşma fırsatı bulduğumuz Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs’taki gelişmeler ve Bakanlığın yeni dönemdeki yol haritasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
TEK TARAFLI ADIM OLMAZ
Kıbrıs konusunda bir taraftan engelleme politikasının devam edeceğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Diğer yandan bizim artık platformumuz var. Eğer sonbaharda onlar başlarsa, biz de sondaja başlarız” dedi. Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: Esasen biz son 3 yılda İtalyanlara ve Eni şirketine burada bu işe girmeyin, Türk tarafının hakları garanti altına alınmadan buna müsaade etmeyiz demiştik. Tabii sürekli engellemek doğru değil. Eğer Rum tarafı tek taraflı adımlar atarsa bu sefer biz de orada sondajlarabaşlayacağız. Kıbrıs konusunda çok yoğun müzakereler sürdüğünü hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye adına müzakereleri de ben sürdürdüm. Carl Montana’da da herkes gördü, BM de İngiltere de AB de Türkiye’nin ne kadar yapıcı olduğunu gördü. Şimdi Yunanistan’la, İngilizlerle üç garantör ülke olarak anlaştık. ‘Önce neyi müzakere edeceğimizi ve çerçevesini belirleyelim’ dedik. Önümüzdeki süreçte bu temaslarımızı gayri resmi bir şekilde sürdüreceğiz. Çok acele edersek bir daha müzakere olmayabilir. Artık başka bir başarısızlığı kaldıramayız. Bu konuda ben epeyce kafa yordum. Şimdi önceliklerimizden biri de bu olacak. Üçlü garantörler olarak tekrar konuşacağız Bu akşam adaya tekrar gedeceğim. Bu ilk ziyaretim olacak.
EKSEN KAYMASI YOK
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin yeni dönem dış politika stratejisine ilişkin de şunları söyledi: “Bize bazen eksen kayması mı var diyorlar. NATO, AB, Rusya, Amerika… Bizim bunlardan birisini tek başına seçmemiz doğru değil, tek başına AB’ye yönelmemiz de doğru değil. Ama diğer taraflarda iyiyiz diye AB’ye sırtımızı da dönmemiz doğru değil.
TRUMP'LA GOLF İÇİN SÖZLEŞTİK
2000 yılından bu yana golf oynayan Bakan Çavuşoğlu, Fikret Öztürk Başkanlık ve Regnum Golf & Country Club Bodrum Açılış Turnuvası’nın Longest Drive şampiyonu oldu. Golfe ‘elit sporu’ dendiğini ancak aksine golfün sınıf ayrımını ortadan kaldırdığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Sahaya geldiğin zaman tüm ayırım kalkıyor. Golfü yaygınlaştırmak için çalışmalara başladık. Tunceli valisiyle görüştük. Oradaki gençleri Tuncelili hocalarla birlikte golfle tanıştıracağız” dedi. G20 için Türkiye’ye geldiğinde Oboma ile golf oynayacaklarını, ancak Paris terör saldırısı nedeniyle iptal edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şimdi de golf oynamak için Trump’la sözleştiklerini anlattı.
MISIR'LA İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK İSTERİZ
Mısır’la ilişkiler konusuna da değinen Çavuşoğlu, “En son dışişleri bakanıyla da görüştüm Mısır’ın ihtiyacı olan kendi içindeki sorunları çözmesi. İçinde bulunduğu durumdan kurtulması ve iç barışı sağlaması gerek. Biz Mısır’la ilişkileri düzeltmek isteriz. İsterlerse iç barışa katkı da sağlarız. Ama iç işlerine doğrudan karışmamız söz konusu olmaz. Hiçbir şey olmamış gibi hadi darbe rejimiyle, el sıkışalım olmaz” dedi.
GİRİŞİMCİ VE İNSANİ DIŞ POLİTİKA
Yeni dönemde izlenecek dış stratejiyi “Girişimci ve insani dış politika’ olarak tanımlayan Çavuşoğlu, yeni dönemde Gerek FETÖ, gerek başka sebeplerden dolayı bozulan yargının tekrar tamir edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Başkanlık sistemiyle birlikte dış politikada prensiplerin değişmeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Nedir bizim dış politikamızın felsefesi. Yurtta sulh cihanda sulh, komşularla sıfır sorun. Bu her zaman böyle olmayabilir. Ama bir anlayıştır. Bu daha sonra ‘düşmanlarımızın sayısını azaltacağız, dostlarımızı artıracağıza’ dönüştü. Şimdi dış politikamızın temeli ‘girişimci ve insani‘ dış politika. İnsani dış politikada dünyada en önde gelen ülkeyiz. 8 milyar dolara çıktı geçen yıl yaptığımız insani yardım. ABD’ninki geçen yıl 6.7 milyar dolardı.
AB İLE NEGATİF NÖTRE, SONRA POZİTİFE
Avrupa Birliği (AB) süreci konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu: Şu anda AB ülkeleriyle daha pozitif bir atmosfer oluşuncaya kadar birlikte adım atacağımız konuları ön plana çıkarmakta fayda var. Bunlardan biri vize serbestisi. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, terörle mücadele, göç konusundaki işbirliği gibi konularda olumlu adımlar atarsak önümüzdeki süreçte ilişkilerimizde daha pozitif bir ortam oluşabilir. O zaman diğer konuları da tekrar masaya getirebiliriz. En azından negatif bir ortamdan nötr bir ortama, daha pozitif bir ortama geçebiliriz.
SORUN ÇÖZMEK İÇİN DAHA FAZLA ÇABA
Yeni dönemde var olan sorunları çözmek için de daha fazla çaba sarf edeceklerini anlatan Çavuşoğlu, “Hollandayla ilişkilerde normalleşme başladı. İnşallah iyi neticelenir. Almanya’yla ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Fransa’yla da iyi bir diyaloğumuz var. Önümüzdeki süreçte Avrupa icinde üçlü dörtlü toplantılar hayata geçecek. Sadece İran, Rusya, Türkye değil. Sadece Bakanlar Kafkasya değil. AB ile de böyle mekanizma oluşturuyoruz. Bu yıl içinde olacak.