Havacılık, denizcilik, savunma sanayi ve güç sistemleri alanlarında dünyanın önde gelen ileri teknoloji üretim şirketi Rolls Royce PLC, Türkiye’nin gündeminde olan milli projelere katkı yapmayı hedefliyor. Savaş uçakları, helikopter, gemi gibi Türkiye tarafından tasarlanan milli savunma projelerinin önemine değinen Rolls Royce Türkiye CEO’su Patrick Regis “Türkiye’de hali hazırda çok büyük projeler yürütülüyor. Biz de kuracağımız ortaklıklarla bu projelerin ortağı olmayı hedefliyoruz” dedi. Yıllık 13 milyar sterlin cirosu olan ve 1 milyar sterlin araştırma ve geliştirmeye bütçe ayıran Rolls Royce PLC’nin Türkiye CEO’su Regis, Türkiye’deki kısa ve orta vade yatırım hedefleri ve milli teknoloji projelerine verdiği destek programlarını düzenlenen basın toplantısında açıkladı.
İLK ÜRETİM MERKEZİ
Regis, TSK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, ve ASELSAN gibi kurumlara hizmet verdiklerini ifade etti. Savunma sanayisine yönelik helikopter, kargo uçağı ve jet uçakları için üretim yaptıklarını bildiren Regis, Türkiye’de hali hazırda çok büyük projeler yürütüldüğünü, uçak, gemi ve helikopter tasarımları gerçekleştirdiğini ifade ederek “Türkiye’de ilk defa kurulacak olan ‘Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi’ ile de Türkiye’ye katkı sağlamayı amaçlıyoruz”dedi. Türkiye’nin kendileri için 4’üncü öncelikli pazar ülke olduğunu kaydeden Regis, Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X’in çok önemli bir program olduğunu belirtti. Regis “Türk endüstrisinde mümkün olan en fazla motor parçasını burada üretmek istiyoruz. Burada üretim gerçekleştirerek motor parçalarının yüzde 100’e yakın bir oranını burada üretime geçirme planlarımız var” dedi. Regis ayrıca Türkiye’ye bilgi transferlerini gerçekleştirmek istediklerini de kaydetti.
"THY'NİN ANA TEDARİKÇİSİ OLMAK İSTERİZ"
Üretimlerinde yüzde 55 oranında sivil havacılığa hizmet verdiklerini ifade eden Regis, ‘THY’ye motor üretiyoruz. 2016 yılında THY’nın ana motor tedarikçisi olmak istiyoruz’ dedi. Türkiye’de motor bakım merkezi açılması için THY ile görüşmelerini de sürdürdüklerini hatırlatan Regis “Bakım ve onarım merkezi kurmak için yıllık en az yüz motorun giriş yapması öngörülür. O yüzden ancak bu sayıya ulaştığımızda açabiliriz. Eğer THY’nin geniş gövdeli uçaklarla ilgili siparişleri bu sayıya ulaşırsa, bakım merkezi açmayı planlarız” diye konuştu. KAYNAK: STAR