Rize'de kentsel dönüşüm başladı, kiralar katlandı

Rize'de işyeri ağırlıklı 23 hektarlık alanda kentsel dönüşüm başladı. Yıkımla işyeri arayanların sayısı artınca, bölgede fiyatlar iki kat yükseldi.

Rize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 23 hektarlık alandaki 118 dükkan, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi'nce yürütülen çalışmayla daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar inşa edilecek. Azaltılacak yapı yoğunluğu Salarha beldesinde 52 bin metrekareyle Yağlıtaş Mahallesi'nde 207 bin metrekarelik iki yeni rezerv alanına taşınacak.

FIRSATÇILIĞA DÖNÜŞTÜ

İşyeri ve dükkanların ağırlıklı olduğu alanda başlayan projeyle kiralık işyeri arayanların sayısı artınca kiralarda yüzde 50'yi aşan oranlarda yükseliş yaşandı. Bazı işyerlerinde ise artış yüzde 100'ü buldu. Yüksek kiralar nedeniyle bazı dükkan sahipleri geçici dükkan kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar işyerini kapalı tutmaya karar verdi. Emlak Danışmanı Lütfü Güner, "Kentsel dönüşüm daha güzel bir Rize için ancak maalesef boş dükkan sahipleri bunu fırsatçılığa dönüştürmeye çalışıyor. Merkezi noktada boş dükkan sayısı az, burası yıkılınca talep fazla oldu ve kira fiyatlarında artış yaşandı" dedi.

'YENİ İŞYERİ AÇAMAYIZ'

Balıkçı Cemal Yavuzer, yüksek kira nedeniyle yeni işyeri açmayarak dönüşümüm bitmesini bekleyeceğini belirterek, "Kirası 3500 liradan, 11 bin liraya çıkan dükkan var" dedi. Yıllardır işlettiği kasabı yeni yerine taşıyan Bayram Karali de, "Kiralar yüzde 100 arttı" diye konuştu.