Riyad'dan 35 işadamı ile yatırım çıkarması

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın bugün yapacağı ziyarete 35 işadamı eşlik edecek. DEİK Başkanı Olpak “Heyet listesini DEİK olarak biz hazırlasaydık, inanın bu 35 kişiyi seçerdik” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türkiye, dış politikada normalleşme adreslerinden biri olan Suudi Arabistan'dan önemli bir konuğu misafir edecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın nisan ayındaki Suudi Arabistan ziyaretine Veliaht Prens Muhammed Bin Selman bugün iade-i ziyaretle karşılık verecek. İki ülke ticari ilişkileri açısından büyük önem taşıyan ziyaret sırasında Selman'a 35 kişilik işadamı heyeti de eşlik edecek. Yapılacak ikili görüşmeler için gelen heyetin listesi Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na (DEİK) da iletildi.

ZİYARETTEN MEMNUNUZ

DEİK Başkanı Nail Olpak, "Heyet listesini DEİK olarak biz hazırlasaydık, inanın yine aynı 35 kişiyi seçerdik. Dolayısıyla gelen heyetin niteliğinden ve bu ziyaretten son derece memnunuz" dedi. DEİK'in Skyland'daki yeni merkezinde sohbet toplantısı düzenleyen Olpak bir soru üzerine Suudi işadamlarının uzun bir aradan sonra Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek "Ziyarete ülkenin en güçlü firmalardan iş insanları katılıyor. Aralarında ülkelerimiz arası ticarette çok etkili rol oynamış önemli isimler var" dedi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Olpak ziyaret öncesi seyahat yasağının kalkmasının bile iş insanları için önemli bir adım olduğunu söyledi. "Geçtiğimiz dönemde yaşanan sorunlardan dolayı, ticaret durmadan önceki en son rakamları baz aldığımızda Suudi Arabistan ile 3.3 milyar dolar ihracatımız vardı, 300 milyon dolara kadar indi. Dolayısıyla 3 milyar dolarlık bir kaybımız oldu" diyen Olpak ilişkilerin yeniden normalleşmesiyle birlikte Suudi Arabistan'a 10 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeli olacağını belittti. Olpak özellikle müteahhitlik alanındaki fırsatlara dikkat çekti.

DİJİTAL İÇİN İŞ KONSEYİ KURULUYOR

DEİK bünyesinde "Dijital Teknolojiler İş Konseyi"ni kurduklarını açıklayan Nail Olpak "Şu an çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Yakın zamanda iş konseyimizin faaliyet alanlarını açıklayacağız" dedi.

YATIRIMCININ İLGİSİ SÜRÜYOR

Nail Olpak, Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin sürdüğüne dikkat çekerek "Geçen hafta bile 3 ayrı ülkeden bakan katılımlı iş heyetlerini ağırladık. Türkiye'ye hala ilgi var ve en önemlisi de burada hala fırsat var. Bu ilgiyi de şöyle yorumlayabiliriz; sanki salgın sürecinde kaybedilenleri telafi etmeye çalışıyorlar. Elbette döviz kurundan dolayı ucuzluk avantajı de öne çıkabilir. Fakat buradaki pazar büyüklüğümüz ve potansiyelimiz inanılmaz yüksek" dedi.

LOJİSTİK AVANTAJI VAR

Olpak, Azerbaycan, Gürcistan ya da Bulgaristan gibi ülkelerle birlikte Türkiye'nin ciddi bir pazar olduğunu söyledi. Nail Olpak "Geçen yıl ihracatta yakaladığımız 225 milyar dolarlık seviyenin en önemli sebebi, Türkiye'nin salgın sürecinde dahi tedarik zincirini kopartmadan ticaretini sürdürmesidir" diye konuştu.

10 MİLYON LİRALIK KİRADAN KURTULDUK

Skyland'daki 3500 metrekarelik ofisi eylül 2021'de 75 milyon liraya satın aldıklarını hatırlatan Nail Olpak yapılan eleştirileri hatırlatarak şunları söyledi: "Ayrıca içine de yaklaşık 15 milyon TL'lik bir yatırım yaptık. Bu yatırımımız kendini yaklaşık 7 senede amorti edecek şekilde planlandı. Kirada kalsak yıllık 10 milyon lira kira masrafı olacaktı. Yeni merkezimizde fiziki ve ekonomik pek avantajı bir arada yakaladık. 8 toplantı odamız var. DEİK faaliyetlerimizin yüzde 90'ını artık ofisimizde gerçekleştirebiliyoruz. Otellerde yaptığımız toplantı harcamalarımız 5'te 1 maliyete düştü" dedi.

ENFLASYONUN ÜSTESİNDEN GELİRİZ

Döviz kurlarındaki yükselişle ilgili bir soru üzerine Nail Olpak "Biz iş insanları olarak, yüksek döviz kuru ve yüksek faizi tabii ki istemeyiz. Hiç arzu etmediğimiz şey ise öngörülemezlik ve bilinmezliktir" dedi. Olpak "Türkiye'de yatırımı olmayan firmalar, Türkiye'yi ve faizler noktasındaki durumu kolay anlayamıyor. Biz Türk iş dünyası olarak, yüksek enflasyon canımızı yaksa da üstesinden gelmeyi biliyoruz" diye konuştu.