Riskli alanlar için üç ay süre

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde riskli binaları öncelikli olarak dönüştürecek yeni bir dönem başlattı. Bakan Kurum, 81 ile genelge göndererek, en riskli alanların 3 ay içinde bildirilmesini istedi.  

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla, en riskli alanların 3 ay içerisinde bakanlığa bildirilmesi için 81 ile genelge gönderildi. İstanbul Kartal’daki Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin ardından gözler riskli binalara çevrilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde riskli binaları öncelikli olarak dönüştürecek yeni bir dönemi başlattı. 

BELEDİYELERE İLETİN

Bakan Kurum imzalı genelgede şu ifadelere yer verildi: "2023 vizyonu kapsamında, yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmuştur. ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin il ve ilçe bazında hazırlanması gerekmektedir. ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin Hazırlanmasına Yönelik İlke ve Esaslar’ çerçevesinde iliniz sınırlarındaki büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca strateji belgesinin hazırlanması ve en riskli alanların 3 ay içerisinde bildirilmesi gerektiğinin iletilmesini rica ederim."

‘ALO 181’e şikayet yağıyor

İstanbul Kartal’daki Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin ardından, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181’ hattının görevlileri, riskli binalarla ilgili 2 bin 87 çağrıyı yanıtladı. Aramalar olay gününden 17 Şubat’a kadar İstanbul’dan 1486’ya, Kartal’dan da 473’e yükseldi.

Her kent için ayrı planlama 

Bakan Kurum, 6 Şubat’ta 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni açıklamıştı. Buna göre, her kent kendine özgü kentsel dönüşüm planlamasını yapacağı bir strateji belgesini hazırlayarak Bakanlığın onayına sunacak. İller için haritalar hazırlanacak.