Riskler azalıyor, yatırımcı dönüyor

Martta Türkiye'nin notunu artıran Fitch'in hazırladığı rapora göre Türkiye'nin yakın vadeli borçlanma riski azalıyor. Rapora göre yurtdışında yerleşik yatırımcılar da dönmeye başladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in hazırladığı rapora göre Türkiye'nin borçlanma riskinin azalırken yatırımcılar da geri dönmeye başladı. Fitch Ratings'in bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Gösterge Tablosu raporunda "Türk tahvil piyasası yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandı, sukuk ihraçları arttı. Yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraçlarında son dönemde görülen canlanma, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden bu yana yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığının bir işaretidir" denildi.

BORÇ YÜKÜ DÜŞÜK

Raporda, Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini yüzde 50'ye çıkarmasının ardından yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığına işaret edildi. Güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu kaydedilen raporda, Türkiye'nin 2023'te dış piyasalarda 10 milyar dolar tahvil ihraç ettiği ve mevcut finansman planında bu yıl için de benzer bir tutarın öngörüldüğü belirtildi.

BORCA ERİŞİM İYİLEŞTİ

Raporda, "Derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretler, erişimin iyileştiğini ve uzun süren çok sınırlı ihraç döneminin ardından hâlâ yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlıklarını sürdürmek için yaptıkları stratejik hamleleri yansıtıyor" değerlendirmesinde bulunuldu. Fitch, 8 Mart'ta Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak B+'ya, not görünümünü de "pozitife" yükseltmişti.

ŞİMŞEK: BİR NUMARALI ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hükümetin enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağını belirterek "Bir numaralı politika önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamak" dedi. Doha'da düzenleenen Katar Ekonomik Forumu'ndaki panelde konuşan Şimşek para politikasını düzeltme sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek "Şimdi sıra bizde. Enflasyonu desteklemek için maliye politikasını sıkılaştıracağız" açıklamasını yaptı. Şimşek, "Merkez Bankası harika bir iş çıkardı. Şimdi bizim sağlam destek verme zamanımız geldi" diye konuştu. Bakan Şimşek, yapısal dönüşüm ve fiyat istikrarına yönelik atılan adımlarla sürdürülebilir yüksek büyümeyi, verimliliği ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini söyledi.

HARCAMAYA FREN

Bakan Şimşek, yatırımların daha verimli alanlara yönlendirileceğinin ve daha fazla mali alan yaratmak için bazı harcamaların da kesileceğinin altını çizdi.

Bakan Şimşek, "Bu yaz itibarıyla dezenflasyona yönelik politikaların etkilerini görmek mümkün olacak. Şu anda zaman dezenflasyon için adım atma zamanı" diye konuştu. Türkiye'nin makro ihtiyati tedbirlerini önemli ölçüde hafiflettiklerine işaret eden Bakan Şimşek, "İyi işleyen bir piyasa, rekabet gücü ve üretkenliğin anahtarıdır. Biz de tam olarak bunu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

YATIRIMCININ GÜVENİ İYİLEŞİYOR

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme 0.3 puan aşağı çekerek % 2.7 olarak güncelledi. Büyüme beklentisindeki düşüşte, enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam edeceği beklentisi etkili oldu. Banka, Türkiye ekonomisinin 2025'te ise yüzde 3 büyüyeceğini öngördü. Raporla ilgili açıklamalarda bulunan EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye'nin geçen hazirandan bu yana ekonomide ortodoks politikalara dönüşünün yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güvenin iyileşmesini sağladığını belirterek "Buna birçok şekilde şahit olduk" dedi. Mayıs 2023'teki 700 baz puan olan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS ) 270 baz puan seviyesine gerilediğini anımsatan Refik "Bu, Ocak 2020'den beri görülen en düşük seviye. Ayrıca, Fitch'in martta Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu B'den B+'ya yükseltmesi, ardından bu ay S&P'nin not artırımına gitmesi ve Eylül 2023'ten bu yana tüm büyük derecelendirme kuruluşlarını görünümlerini yukarı yönlü revize etmesiyle Türkiye, 10 yıl ardından ilk kez büyük bir derecelendirme kuruluşundan not artırımı aldı" diye konuştu.