Riskiniz azaldı

Türkiye'nin not görünümünü 8 ay sonra yükselten Fitch olumlu tablo çizdi. Fitch Direktörü Arispe “TL'nin değer kazanmasıyla risk priminiz düştü. Dış finansman riski azaldı” dedi. Arispe, Türkiye'nin mali durumunun da iyi olduğunu söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yöneticileri Türkiye'nin kredi notu görünümünü 8 ay sonra 'negatiften' 'durağana' neden revize ettiklerini anlattı. Fitch Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe "Not görünümünün revize edilmesi, yeni bir ekonomi ekibi ile daha tutarlı ve Ortodoks bir politika karışımının geri dönüşünü yansıtmaktadır. Bu gelişme kısa vadeli dış finansman risklerini azaltmıştır" dedi.

RİSK PRİMİ DÜŞTÜ

Arispe, "Yatırımcı algısı ve iç politikadaki değişim, Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kazanmasına, risk priminin düşmesine ve bir miktar net sermaye girişine yol açtı. Uluslararası rezervler istikrar kazandı ve hafifçe toparlandı" dedi. Arispe, Türkiye'de mevcut politika karışımının sürdürülmesinin cari açıkta azalmayı, enflasyonda kademeli düşüşü ve uluslararası rezervlerde toparlanmayı destekleyeceğini söyledi.

TUTARLILIK ÖNEMLİ

Arispe, Türkiye'de parasal, maliye ve kredi politikalarının tutarlılığının, ekonominin yeniden dengeleme sürecini, yeni ekonomi ekibinin güvenilirliğini desteklemek açısından kilit önemde olacağını belirtti. "Türkiye'nin 'BB' kategorisindeki ülkelerle kıyaslandığında mali olarak iyi bir konumda olduğunu belirten Arispe, "Geçen yıla baktığımızda Türkiye'nin bütçe açığı BB kategorisi ülkeler arasında en düşüklerden biriydi" dedi.

NOTUMUZ NE ZAMAN YÜKSELİR?

Arispe, ilerleyen dönemde hangi gelişmelerin Türkiye'nin kredi notunu pozitif yönde etkileyebileceğine ilişkin soruya "Olumlu bir derecelendirme eylemine yol açabilecek faktörlerin arasında, cari açığın azaltılması, daha güçlü dış likidite ve dolarizasyonun gerilemesi yoluyla Türkiye'nin dış kırılganlıklarının azaltılması olduğunu belirttik. Enflasyonda istikrarlı bir düşüş eğilimi, para politikası güvenilirliğinin yeniden inşası ve jeopolitik risklerde azalma da Türkiye'nin notları için olumlu olacaktır" yanıtını verdi. Arispe "Dış kırılganlıkların azaltılması Türkiye'nin notu için olumlu olur" dedi.