Risk primi düşüyor, dış kaynak artıyor

Borçlanma maliyetini etkileyen en büyük gösterge olan Türkiye'nin kredi risk primi 364 puana kadar indi. Aynı gün Ziraat ve DenizBank toplam 1.5 milyar dolara yakın dış kaynağa imza attı.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 364.64 baz puana inerek yaklaşık son 2.5 yılın en düşük seviyesini test etti. Analistler, Türkiye'nin kredi risk primindeki gerilemede yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımlarının etkili olduğuna dikkati çekerek, enflasyonla mücadele konusunda atılan adımların gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri yavaş yavaş da olsa azalttığını ifade etti. Risk priminin Mart 20217den bu yana en düşük seviyeye indiği gün Ziraat ve DenizBank toplam 1.5 milyar dolara yakın dış kaynağa imza attı.

Bununla birlikte sadeleşme adımlarının da Türk varlıklarındaki fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu aktaran analistler, Ortadoğu'd a devam eden jeopolitik risklere karşın dünya genelinde enflasyonun gerilemesi ve önemli merkez bankalarının şahin politikaları terk edeceği beklentisinin risk primlerini aşağı yönlü baskıladığını kaydetti. Türkiye'nin risk priminin gerilemesinde FED'in faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği yönündeki beklentiler de etkili oldu.

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Analistler, kredi risk primindeki gerilemenin fonlama maliyetlerini düşürdüğünü belirterek, bu durumun ülke ve şirket borçlanmalarında daha az faiz ödenmesi anlamına geldiğini bildirdi. Phillip Capital Araştırma Müdürü Onurcan Bal "Normalleşme süreci Türkiye'ye yönelik bakış açısını iyileştirirken, CDS primlerini de hızla düşürdü" dedi.

ŞİMŞEK: FON AKIŞI DAHA DA HIZLANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin 364.64 baz puana inerek yaklaşık son 2.5 yılın en düşük seviyesini test ettiğine dikkat çekerek "Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024'ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görülecek" dedi. Şimşek "Böylece yatırımcı güveni daha da pekişecek ve ülkemize küresel fon akışı hız kazanacaktır. Bu da dezenflasyon programının kısa vadeli büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlayacaktır" diye konuştu.

ZİRAAT'E 625 MİLYON DOLAR DIŞ KAYNAK

Ziraat Bankası, uluslararası iki yatırım bankası ile yaklaşık 625 milyon dolar tutarında, 3 yıla kadar vadeli, dış finansman işlemi gerçekleştirdi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ekonomisinde meydana gelen gelişmeler, risk göstergelerinde görülen iyileşme ve yatırımcı güvenindeki artış, dış finansman imkanlarının artmasına ve fonlama koşullarının daha uygun hale gelmesine zemin oluşturuyor. Ziraat Bankası, bu doğrultuda, başta ihracatçılar olmak üzere ekonominin tüm sektörlerine sağlanan kaynakları aktarmaya ve ekonomiye destek olmaya devam ediyor. Banka, dış finansmanda etkin olarak kaynak yapısını derinleştirme ve çeşitlendirme stratejisini gelecek dönemde de kararlılıkla sürdürecek.

DENİZBANK'A 845 MİLYON DOLAR KREDİ

DenizBank, sendikasyon kredisini yüzde 134 oranında yenileyerek 845 milyon dolara yükseltti. 22 ülkeden 48 katılımcıyla gerçekleşen işlem, bu senenin ikinci yarısında gerçekleştirilen en büyük ve en geniş katılımlı sendikasyon kredisi oldu. İşlemde afet bölgesindeki çiftçilerin ve yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı sürdürülebilirlik performans hedefleri olarak yer aldı. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 845 milyon dolarlık yeni sendikasyon kredisi ile bankanın ekonomiye kazandırdığı taze kaynak miktarının 2023 başından bu yana 2 milyar doları aştığını bildirdi.