Restoran ve kafeler 100 gün sonra açıldı! Maske+mesafe+HES uyarısıyla ilk siftah

Yeme-içme sektörü 100 gün sonra ‘kontrollü normalleşme'yle ilk siftahı yaparken uyarılar da peş peşe geldi. Sektör temsilcileri yeni dönemde hem işletmecileri hem de vatandaşı belirlenen tedbirlere uymaya çağırdı.

Yeme-içme sektöründe 100 gün sonra tekrar açılmanın sevinci yaşanırken, sektör temsilcileri yeni dönemde tedbirleri elden bırakmama konusunda uyardı. Restoran ve kafeler dün sabahtan itibaren düşük ve orta risk grubundaki illerde sınırlı sayıda masa-sandalye ve HES Kodu sorgulamasıyla hizmet vermeye başladı. Yeniden siftah yaptıklarını belirten Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice bunu bir milat olarak niteleyerek, "Tekrardan kapanmamak adına tedbirlere uyum konusunda ulusal bir seferberlik gerekiyor" dedi.

BÜYÜK UMUT OLDU

Yenice, "Esnafımız kadar müşterilerimize de sorumluluk düşüyor" dedi. Yenice, esnafın sesini duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiklerini, tedbirlere hassasiyetle uyacaklarını dile getirdi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise kararın, zordaki işletmeler için büyük umut olduğunu belirtti. Kademeli normalleşmeye geçilmesi kararı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlara teşekkür eden Baran, "Üyelerimizi ve milletimizi tedbirlere azami dikkat ederek, ekonomik ve sosyal hayatın devamını sağlamaya davet ediyorum" dedi.

ÇORBA KAYNAYACAK

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise, özellikle turistik ve müşterileri akşam ağırlayan işletmelerin bu süreçte en fazla yüzde 20-25 gibi ciro yapabileceğini belirterek, "Çünkü bizim işletmelerimiz genellikle akşam ve sonrası saatlerde müşteri kabul ediyor" dedi. Demirer, "Ancak işletmeye bir miktar da olsa sıcak paranın girmesi, çorbanın kaynaması çok önemli. Bir miktar nakit borçların ertelenmesi için çok kıymetli olacak" diye konuştu.

'KURALLARA UYALIM' ÇAĞRISI YAPTILAR

Haşim Elkaan (Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı): Maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyacağız.

Eyüp Coşgun (Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı): Bundan sonra bizler de daha sıkı tedbir alacağız. Çok zor süreçler atlattık.

Aydın Oğuz (Mersin-İşletmeci): Müşterilerimizle buluştuk. Bundan sonra misafirlerimizi HES koduyla içeri alacağız. Ateşlerini ölçeceğiz ve ellerini dezenfekte etmelerini isteyeceğiz. Üzerimize düşeni yapacağız.

Ümit Özkan (İşletmeci): Bundan sonraki süreçte tedbirleri harfiyen uygulayarak müşterilere hizmet vermeye devam edeceğiz.

Suat Koçak (Restoran işletmecisi): Yüzde 50 de olsa müşteri kabul etsek bizi mutlu eden bir haber oldu. Mutluluk veren bir karar. Sağlık her şeyden önemli. Tedbiri elden bırakmayalım.

Yaşar Özdil (Lokantacı): Bundan sonraki süreç tamamen halkımıza bağlı, bir anda kendilerini salmamaları lazım, tedbirlere uymaya devam etmeliler.