Rekor üstüne rekor kırıp Meksika kapısını araladı

İhracat, üretim, satış ve ciro rekorlarını kıran Tofaş, en son Meksika'ya Neon adıyla Egea ihracatına başladı. Tofaş, 2017’de 450 bin adetle dünyadaki ilk 10 üretici arasına girmeyi planlıyor. 

Tofaş’ın 1 milyar doları aşan yatırımla hayata geçirdiği Egea ailesiyle birlikte şirket kendi rekorlarını birbiri ardına kırıyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Üretim ve ihracatta tarihin en yüksek seviyesine ulaştık” dedi. Türkiye otomotiv sektörünün ilk 6 ayda başarılı bir dönem geçirdiğini,  toplam otomobil üretimindeki artışın geçen yıla göre yüzde 9 olduğunu ifade eden Eroldu, “Tofaş ise yüzde 33’lük bir artışla toplam 182 bin adetlik üretim gerçekleştirdik. 6 ayda 6.4 milyar TL ciro yakaladık” diye konuştu. 

İHRAÇ EDİLEN 4 ARAÇTAN 1’İ  TOFAŞ 

Tofaş’ın 2015’te toplam otomobil üretiminden aldığı pay yüzde 20 iken, 2016’nın ilk 6 ayında bu oranın yüzde 25’e yükseldiğini belirten Cengiz Eroldu, “Başka bir deyişle Türkiye’de üretilen her 4 otomobilden birini biz üretir duruma geldik. Ayrıca Türkiye otomotiv sektörü ilk altı ayda 554 bin otomobil ihracatı gerçekleştirdi. Yüzde 14’lük bir artışa denk geliyor. Tofaş olarak ihracatımızı yüzde 54 artırarak 134 bin adede çıkardık. Böylece geçen yıl yüzde 18 olan ihracattaki payımız, 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 24’e çıktı. Üretime paralel olarak Türkiye’den ihraç edilen her 4 otomobilden 1 tanesi Tofaş bantlarından çıkmış oldu. Ayrıca 134 bin adetlik ihracat rakamı da, tıpkı üretimde olduğu gibi, bizim için ayrı bir rekor oldu” dedi. 

15 Temmuz bantları durduramadı

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi genel merkezde acil bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Uzun bir süre bilgi kirliliği yüzünden olayın boyutu konusunda bazı çelişkiler yaşadık. 02.00’da servisleri organize edip çalışanları eve gönderdik. Ancak saat 03.00 gibi olay iyice netleşmeye başladığında ara verdiğimiz üretimin sürmesi kararına vardık. Çalışanlarımızı tek tek telefonla arayarak işe çağırdık. Saat 06.00’da yüzde 80’lik bir katılımla çarklar yeniden dönmeye başladı.  Ardından da tam seviyeye ulaştı" dedi. 

Meksika'da bir Bursalı

Yeni Dodge Neon ile ilgili de bilgiler veren Cengiz Eroldu, aracın Meksika’da 20 Temmuz’da basın lansmanının yapıldığını hatırlattı. Dodge Neon’un Türkiye’den Meksika’ya giden ilk araç olduğunu vurgulayan Eroldu, Meksika pazarına ilk etapta 5-6 bin araçlık ihracat rakamı hedeflenirken, model, kısa sürede beklentilerin üzerinde talep gördü ve siparişleri ikiye katlandığını açıkladı. 

Egea liderliği istiyor

Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç ise “Egea’nın yılsonunda en çok satan otomobil olmasını hedefliyoruz. Egea Ailesi pazarda yüzde 5’in üzerinde bir pay ezlde ediyor. Son çeyrekte dizel otomatik atağına geçmiş olacağız. Egea satışları 25 bin adede yaklaştı” dedi.