Rekabet Kurumu Başkanı Küle: Fintek ekosistemini mercek altına aldık

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 'Ödeme Hizmetlerinde Finansal Teknolojiler Paneli'nde açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki Finansal teknolojiler (fintek) ekosistemini mercek altına aldıklarını kaydeden Küle, ''Deneyimlenmemiş nitelikteki ürün ve hizmetler ile bunların pazarlanabileceği yeni tür platformların oluşması ve yeni rollere sahip oyuncuların pazarda yer edinmesini sağlayan fintek alanındaki gelişmelerin izlenmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.'' dedi.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2021 yılında Rekabet Kurumu tarafından Finansal teknolojiler (fintek) ekosisteminin mercek altına alındığını açıkladı.

Kurum tarafından fintek ekosistemiyle ilgili inceleme raporu hazırlandığını ifade eden Küle, şunları söyledi:

"Finansal teknolojiler (fintek) olarak isimlendirilen ve genelde finans sektöründe özelde ise ödeme hizmetlerinde cereyan eden teknoloji odaklı radikal dönüşüm, kanun koyucular ve sektörün düzenleyici otoritelerinin yanı sıra rekabet otoritelerinin de çeşitli inisiyatifler almasını zorunlu kılmaktadır. Kurum olarak da bu kapsamda, yaklaşık bir yıllık süreç içerisinde yürütülen inceleme ile ülkemiz ödeme hizmetlerindeki fintek ekosistemini mercek altına almaya çalıştık. Sonuç itibarıyla kapsamlı bir araştırma, inceleme faaliyeti sonucu elde edilen bilgiler ile paydaşlardan edinilen bilgi ve görüşler çerçevesinde rekabet hukuku zemininde tespit ve görüşler içeren İnceleme Raporu hazırlanmıştır."

Yeni tür platformların oluşması ve yeni rollere sahip oyuncuların pazarda yer edinmesini sağlayan fintek alanındaki gelişmelerin izlenmesinin önemine dikkat çeken Küle, bu çerçevede hazırlanan raporda, fintekin ortaya çıkış nedenleri ve finans sektörüne etkileri, ödeme hizmetleri alanında yeni oyuncuların ürün ve hizmetlerini pazarlamada karşılaştığı zorluklar ile pazardaki inovasyonun ve rekabetin artmasının önündeki engeller, büyük teknoloji şirketlerinin finansal pazarlara girişinin potansiyel sonuçları ile fintek ekosisteminin gelişimi adına önerilere yer verildiğini söyledi.

Fintek ekosisteminin büyüme potansiyeli taşıdığına vurgu yapan Küle, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

"Bu potansiyelden günün ihtiyaçlarına cevap verirken geleceğe de uyum sağlayan, pazar koşullarını bozmadan yeni oyuncuların pazara girmesini teşvik eden düzenleyici müdahaleler ile üst seviyede yararlanılabilecektir. Ayrıca sektör oyuncuları ile kamu otoritelerinin sağlıklı diyalog mekanizmaları geliştirmesi, bütüncül ve tutarlı bir ülke politikasının tesisi için kamu otoriteleri arasında yakın işbirliğinin kurulması önem arz eden bir husustur."

Deneyimlenmemiş nitelikteki ürün ve hizmetler ile bunların pazarlanabileceği yeni tür platformların oluşması ve yeni rollere sahip oyuncuların pazarda yer edinmesini sağlayan fintek alanındaki gelişmelerin izlenmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu çerçevede de temel olarak, raporumuzda fintekin ortaya çıkış nedenleri ve finans sektörüne etkileri, ödeme hizmetleri alanında yeni oyuncuların ürün ve hizmetlerini pazarlamada karşılaştığı zorluklar ile pazardaki inovasyonun ve rekabetin artmasının önündeki engeller, büyük teknoloji şirketlerinin finansal pazarlara girişinin potansiyel sonuçları ile fintek ekosisteminin gelişimi adına önerilere yer verilmiştir. Bu alanda önemli bir büyüme potansiyeli taşıdığımızı düşünmekteyiz.