Rehavete kapılırsak kaçırırız! Bu yaz İngiliz turist akını bekleniyor

İngiliz turistler kısıtlamaların kalkacağı haberleriyle rezervasyona sarıldı. Ancak Türk turizmciler uyardı: Rehavete kapılıp, turistleri rakip ülkelere kaptırmayalım.

ENDER TÜRKKAN

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un açıkladığı normalleşme takvimi, 17 Mayıs'tan itibaren seyahat kısıtlamasının kaldırılması ihtimalini işaret edince, İngiliz turistler tatil arayışına girdi. TUI, EasyJet Holidays ve Jet2holidays yetkilileri, Johnson'un konuşmasından sonra İngiltere vatandaşlarının tatil rezervasyonlarda yüzde 500 ila 1000 arasında artış kaydedildiğini belirtti. Haberler, başta İngilizlerin yüzde 60'ını ağırlayan Güney Ege'dekiler olmak üzere Türk turizmcisini sevindirdi. AKŞAM'la görüşlerini paylaşan sektör temsilcileri, umutlu ama bir o kadar da temkinli konuştu.

REHAVETE KAPILMAYALIM

Rehavetin, İngiliz turistlerin rakip ülkelere kaptırılmasına yol açabileceğini vurgulayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, şunları söyledi: "Açıklamalar umutlandırdı, rezervasyonları hareketlendirmeye yetti. Ancak, hava köprüsünün ne zaman kurulacağı, hangi ülkelerin dahil edileceği gibi birçok kıstas netlik kazanmadı. Bu sırada bize, vatandaşlarımıza düşen görev, pandemi kurallarına çok sıkı şekilde uymak. Gevşersek, sevinç kursağımızda kalır. Başta İspanya ve Yunanistan olmak üzere geçen yıl İngiltere'nin neredeyse tüm sezon kırmızı listede tuttuğu ülkeler de devreye girecek. Gevşersek, turistleri bu ülkelere kaptırabiliriz."

KASIM SONUNA UZAR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Temsil Kurulu Suat Esin de, "Bir çuval inciri berbat etmek istemiyorsak tedbiri elden bırakmayalım" dedi. Esin, şöyle konuştu: "Aksi bir şey yaşanmazsa, hazirandan başlayıp, ekim hatta kasım sonuna kadar İngiliz turist sayısında patlama yaşanabilir. İngilizlerin en çok tercih ettiği tatil merkezi Marmaris'in Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy da bir araya geldiği sektör temsilcilerine yeni yol haritalarını "İyi bir sezon için hedefimiz sıfır vaka" diye açıkladı.

TEDBİRLERLE SEZONA HAZIR

Turizm sektörü Kovid-19 tedbirleriyle yeni sezona hazırlanıyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Erkan Yağcı, "Misafirlerimizi aldığımız tedbirler çerçevesinde ağırlayacağız. Beklentimiz geçen yıl elde ettiğimiz rakamların üzerine çıkmak" dedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca ise, "Bu süreçte otelleri açabilmek bile büyük bir başarıdır. Bu yıl bunun meyvelerini yiyeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

REZERVASYONLAR HAFTAYA BAŞLIYOR

İngiltere'de tur operatörleriyle görüşme yaptıklarını da aktaran Bülbüloğlu, "Hazirandan itibaren İngiliz misafirlerimizi ağırlamaya başlayacağız. Rezervasyonları da önümüzdeki haftadan itibaren almayı bekliyoruz. Rusya ve Ukrayna'dan da mayıs itibarıyla turist bekliyoruz" dedi.