Reel kesimin güveni 11 ayın zirvesinde

Reel kesim güven endeksi, nisanda bir önceki aya göre 2.8 puan artarken enflasyon beklentisi de düşüş gösterdi. İş dünyasının ÜFE beklentisi önceki aya göre 2.8 puan geriledi.

Reel kesim güven endeksi, nisanda bir önceki aya göre 2.8 puan yükselerek 108'e çıktı. Reel kesimin güveni 11 ayın zirvesine çıkarken aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 1 puan yükselerek 105.1 oldu. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki toplam istihdam ve gelecek 3 aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

GİDİŞAT İYİMSER

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7.7'ye, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,5'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77.8'e yükseldi. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlenirken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2.8 puan azalarak yüzde 67.6 seviyesinde gerçekleşti. Nisanda ankete katılan iş yerlerinin yüzde 48.4'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını, yüzde 14.2'si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtirken, onu sırasıyla ham madde ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, iş gücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi. Bu arada güven endeksi nisanda aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1.1 arttı. Endeks, perakendede yüzde 1.3 ve inşaat sektöründe yüzde 0.1 azaldı.

KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 19.5 ARTTI

Türkiye'de kurulan şirket sayısı, martta bir önceki aya göre yüzde 19.5 artarak 11 bin 319'a, kapanan şirket sayısı da yüzde 23.2 artışla 1451'e çıktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre martta kooperatif sayısı yüzde 24.8 ve gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 24.9 artış gösterdi. Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kahramanmaraş merkezli depremlere rağmen yılın ilk 3 ayında kurulan şirket sayısının arttığını belirterek, "35 bin 726 yeni işletme depreme rağmen kurularak insanlarımızın çalışmasına ciddi katkı sağladı" dedi.

KAPASİTE KULLANIMI DEPREM ÖNCESİNE DÖNDÜ

Merkez Bankası, imalat sanayiinde faaliyet gösteren 1.718 işyeri tarafından nisan ayı 'İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. Buna göre imalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranı, nisanda bir önceki aya kıyasla 1.9 puan artarak yüzde 75.4'e yükseldi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 1.4 puan artışla yüzde 75,6 oldu.