Reel kesimin ekonomiye güveni şubatta yükseldi

Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta 4.2 puan artarak 97.2 seviyesine yükseldi. Son anket sonuçlarına göre firmaların önümüzdeki 3 ay içinde istihdam beklentisi de arttı. 

Reel sektörün ekonomiye olan güveni arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından şubat ayına ilişkin ‘İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi’ açıklandı. Buna göre, şubatta endeks, bir önceki aya göre 4.2 puan artarak 97.2 seviyesine yükseldi. 

STOK NORMAL SEVİYEDE 

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1.5 puan artarak 96.9 puan seviyesinde gerçekleşti. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmiyle iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında ise artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü gözlendi. Mevcut siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek devam ettiği, mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerinse zayıfladığı görüldü. 

Kurulan şirket % 30 arttı kapananlar azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ocak ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ocakta kurulan şirket sayısı, bir önceki aya göre yüzde 30.24 artarak 9 bin 535 oldu. Bu dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 5.95 azaldı ve 2 bin 211 olarak belirlendi. Geçen ay bin 213 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. 

İstihdam beklentisi güçlü

Anket sonuçlarına göre, gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde olumlu. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırımlarına ilişkin azalış yönlü beklentilerin zayıflayarak devam ettiği, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerin güçlendiği görüldü.