Reel kesim güveninde rekor artış

Nisanda dibi gören reel kesim güven endeksi, haziranda 15.7 puan arttı. Sanayide kapasite kullanımı artarken, alt sektörler de yükselişe geçti.

Ekonomiden pozitif haberler gelmeye devam ediyor. Nisan ayında virüs etkisiyle dip seviyeyi gören reel kesim güven endeksi haziranda normalleşmeyle yükselişe geçti.

DESTEKLER YANSIDI

Merkez Bankası verilerine göre, güven endeksi önceki aya göre 15.7 puan artarak 92.6’ya yükseldi. Genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, mal stoku, gelecek üç aydaki istihdam miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. TÜİK verilerine göre de, güven endeksi haziranda; hizmet sektöründe yüzde 8.5, perakende ticarette yüzde 9.3 ve inşaatta yüzde 33.1 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, “Destekler sektörel güven endekslerine de yansıdı. Veriler bu süreçten güçlenerek çıkacağımıza olan inancımızı destekliyor” dedi.  

KAPASİTE KULLANIMI YÜKSELDİ 

Bir iyi haber de sanayiden geldi. Yine Merkez Bankası verilerine göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 3.4 puan artarak yüzde 66’ya yükseldi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 3.1 puan artarak yüzde 65.8 oldu.