Reel kesim güven endeksi 9 yılın zirvesini gördü! Öncü göstergeler büyümeyi güçlendiriyor

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla başlayan iyileşme temmuzda da devam etti. Büyümenin öncü göstergesi sayılan kapasite kullanımı artarken reel kesimin güveni de 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Kısıtlamaların kaldırılmasının ekonomiye olumlu yansıması sürüyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre sanayide kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0.1 puan artarak yüzde 76.7 seviyesinde gerçekleşti. Böylece kapasite kullanımındaki artış geçen yılın aynı ayına göre ise 6 puana ulaştı.

SİPARİŞLER ARTIYOR

Reel sektör güven endeksi de temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 1.8 puan artarak 114.8 seviyesinde gerçekleşti. Böylece reel kesim güven endeksi Nisan 2012'den beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2.3 puan yükselişle 112.1'e çıktı. Endeksi oluşturan anket sorularına incelendiğinde, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

SEKTÖRLER DE YÜKSELİŞTE

Sektörel güven endeksi, temmuzda hizmet sektöründe yüzde 5.8, perakende ticaret sektöründe yüzde 3.7 ve inşaat sektöründe yüzde 4.7 yükseldi. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi de yüzde 1.8 artışla 121.8 olurken çalışan sayısı beklentisi endeksi de yüzde 5.9 artarak 93.9'a ulaştı.

YIL SONU İÇİN BÜYÜME BEKLENTİSİ % 7'YE ÇIKTI

Temmuz verileri 3. çeyrek için öncü gösterge kabul ediliyor. 2. çeyrekte baz etkisiyle yüzde 20'lik büyüme beklenirken ekonomistler yıl sonu için bekledikleri yüzde 5.5'lik büyüme beklentilerini yükseltmeye başladı. Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan "Açıklanan öncü göstergeler, mevcut tahminlerin üzerinde bir büyüme oranı yakalanabileceğini göstermektedir. Yılın genelinde yüzde 7 oranında bir büyüme gerçekleşmesi muhtemel görünmektedir" dedi.

KÖTÜMSERLİK AZALIYOR

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15.3'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 8.3'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 76.4'e yükseldi. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise 1.4 puan artarak yüzde 23.2'e çıktı.