‘Ramazan'da zam yapmayın' çağrısı

Ramazan ayının başlamasına 12 gün kaldı. Ramazan'ın öncesinde oluşacak talebi fırsata çevirmeye çalışanlara izin verilmemesi gerektiğini belirten esnaf ve ticaret odaları yöneticileri, enerji gibi maliyetlerin de düştüğünü hatırlatarak ticaret erbabının Ramazan'da zam yapmamaları gerektiğini söyledi.

Ramazan ayı 23 Mart'ta başlıyor. Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde esnaf ve ticaret odaları başkanlarından gıda sektörüne yönelik 'zam yapmayın' çağrısı geldi. Genel enflasyonda bir miktar yavaşlama olduğunu ancak Türkiye'de özellikle işlenmiş gıdadaki enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini belirten İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "Bununla birlikte, başta doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarındaki gerileme dolayısıyla üretim maliyetlerindeki baskının kısmen azaldığı da göze çarpıyor. Bu noktada, ticaret erbabını Ramazan ayının ruhuna uygun şekilde davranmaya çağırıyorum. Ramazan'da tüketimin artacağı beklentisini fiyatlara yansıtmayalım. Ülke olarak yüzyılın felaketinin yaraları sarmaya çabaladığımız bir süreçte, fırsatçılara izin vermeyelim" diye konuştu.

MARKETLERE ÖNERİ

Zincir marketlere de seslenen Ali Kopuz, gıda tedariklerini depremzede üreticilerden yapmaları çağrısı bulundu. Kopuz, şunları söyledi: "Biliyorsunuz, zaman zaman zincir marketleri eleştiriyoruz. Şimdi bu zor günlerde onlar için de kendilerini ispatlama zamanı. Böylesi zor zamanlar, millet ve memleket sevgisini göstermek için fırsattır ve turnusol kağıdı niteliğindedir. Mademki büyük bir felakete uğradık ve seferberlik ruhuyla yaralarımızı sarıyoruz, diğer ulusal zincir marketlerden de benzer adımları bekliyoruz. Özellikle hızla bozulabilecek taze sebze meyve ürünleri başta olmak üzere, gıda tedariklerini deprem bölgesindeki üreticilerden temin etmelerini önemli görüyoruz. Bu sayede, depremden etkilenen 11 ilin ekonomisinin yeniden canlanmasının ve normalleşme sürecinin hızlanacağına inanıyoruz."

ERZAK KOLİSİNİN ETKİSİ

Her Ramazan ayında arzdaki artışa bağlı olarak gıda fiyatlarında bir yükseliş olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de "Ancak buradaki fiyat artışları üretici kaynaklı. Özellikle hububat, bakliyat ürünleri ve sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinde genelde fiyatlar bir miktar yükseliyor. Esnaf, zincir marketlerle rekabet ettiği için fiyat artıramıyor. Ben bu dönemde fiyat artışlarının 'Ramazan kolisi' talebinden kaynaklandığını düşünüyorum. Yardımseverler Ramazan kolisi alıp gıda fiyatlarını artıracağına geçek ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakit yardımında bulunursa hem gıda enflasyonu dizginlenir hem de yardımlar gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşır" diye konuştu.

KIRMIZI ET FİYATLARINA MÜDAHALE BEKLENİYOR

Depremin havyancılığı da etkilemesi nedeniyle Ramazan öncesinde et fiyatlarında yüzde 30'a varan artışlar yaşanıyor. Ayrıca Türkiye'de birkaç gün önce görülmeye başlanan SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılması ve hastalık tespit edilen 8 işletmenin de karantinaya alışmasıyla piyasada et arzının azalacağı, bunun da fiyatları daha da tetikleyeceği endişesi arttı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, son iki aydır yükselen kırmızı et fiyatları için Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) piyasaya müdahale etmesini beklediklerini söyledi. Tunç, "ESK'nin ithal hayvan veya karkas et müdahalesi kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin önüne geçebilir. Hızlı bir şekilde önlem alınıp şap hastalığının yayılması engellenemezse, parasal kaybı çok fazla olur" dedi.