Ramazan'da gıdaya zam yok, yapanı şikayet ederim! 

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, mevsimin de bereketiyle ürünün bu Ramazan'da bol ürün olduğunu ve gıda fiyatlarında bir yükseliş beklemediklerinin altını çizdi. Kopuz, ''Zam yapmaya kalkışanları bizzat ben bakanlığa şikayet edeceğim'' dedi.

Gıda tüketiminde yüzde 30’un üzerinde artış olduğu Ramazan ayında bu yıl gıda ürünlerine zam beklenmiyor. Ramazan ayı öncesinde gıda fiyatları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, eskiden Ramazanlarda vatandaşların gıdayı stokladığını, bunun da fiyat artışlarına sebep olduğunu ancak son yıllarda stok kaygısından eser kalmadığını vurguladı. Türkiye gıda sektörünün 75 milyon vatandaş ve 30 milyon turisti doyuracak gıdayı üretebildiğini hatırlatan Kopuz, "Hatta üstüne, 12 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Mevsimin de bereketiyle ürün boldur, Ramazan ayında gıda fiyatlarının seyrinde herhangi bir yükselme beklenmemektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Destekle üretim arttı 

Bakliyat ürünlerine yapılan desteklerdeki yüzde 50’lik artışın üretimi artırdığını hatırlatan Kopuz, bunun da beraberinde üretim artışını ve ürün fiyatlarında gerilemeyi sağladığını söyledi. Ramazan ayında artan yüzde 30'luk bakliyat talebine stokların hazır olduğunu ifade eden Kopuz şunları kaydetti: 

Bu sene ürün bol

"Bulgur, fasulye ve pirinç fiyatlarında ortalama yüzde 10-15 arası düşme gözlemleniyor. Domates rekoltesindeki artışla bu yıl salça fiyatlarında yüzde 10 gerileme var. Sebze ve meyve, mevsimin etkisiyle bol ve düşük fiyatlı."  Ramazan ürünlerinden kayısının yüzde 6'lık, yüzde 40'lık düşüşle de fındıkta en yüksek fiyat indiriminin yaşandığı bilgisini veren Kopuz, "Ramazan ayında zam yapmaya kalkışanları bu yıl da bizzat ben kamuoyuna ve bakanlığa şikayet edeceğim" değerlendirmesini yaptı. 

Tefeci gibi halden mal alanlar türedi

Soruları da yanıtlayan Kopuz, geçen ay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e yaptığı ziyarette canlı hayvan için yüzde 6'ya varan KDV indirimiyle işlenmiş etteki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi yönündeki talepleri ilettiklerini, Bakan'ın da bu konuyla ilgili değerlendirme yapacağını söylediğini aktardı. Hal yasasından sonra yasanın nasıl işlediğini görmek için sahaya indiğini, perakendeciler arasında tefeci gibi halden mal alanların türediğini ifade etti. Kopuz, meydanın tefecilere bırakılmaması gerektiğini de vurguladı.

Irak'taki kayıp İran'la telafi edilir

Gıda sektörünün ihracatını da değerlendiren Kopuz, Suriye ve Irak pazarlarındaki 1 milyar dolarlık düşüşü İran gibi alternatif pazarlara yönelerek gidermeye çalıştıklarını söyledi. Amerika ve Afrika'ya girdiklerini, 12 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalamak için her türlü çabayı sarf ettiklerini belirten Kopuz, iç pazarda büyüme hedeflerinin yüzde 7'ye yakın gittiğini söyledi. Rusya ile ilgili de konuşan Kopuz, bu pazardaki kaybı alternatif pazarlarla gidermeye çalıştıklarını söyledi. 

3 milyarlık kumanya paketi

Kopuz, kumanyayla ilgili ise, "Buradaki ticaret hacminin geçen yıl alışveriş çekleriyle birlikte 2 milyar lira civarında gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bu yıl için öngörümüz pazarın bir önceki yıl seyrine, yani 3 milyar lira civarına ulaşacağı. Burada yüzde 50'lik artış bekliyoruz" dedi.