MİRAY ÇİMEN
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu Ramazan ayında da hijyenik olmayan gıda işletmelerine göz açtırmayacak. Bakanlık lokanta ve iftar çadırlarında yoğun denetimler yapacak. Bunun yanı sıra ekmek ve şekerleme üretilen yerler de yoğun şekilde denetime tabii tutulacak. Bakanlık, marketlerde satılan Ramazan kolilerini de takibe alacak. Bu kolilerde, bozulmuş ya da tarihi geçmiş ürün yer alıp almadığı denetlenecek.
İHBAR ÜZERİNE BASKIN YAPACAK
Bakanlık, iftar çadırı, yemekhane ve lokantalar gibi toplu tüketim yapılan yerlerle özellikle Ramazan ayında talebin arttığı unlu mamüller, ekmek, pasta ve şekerleme üretim ile satış noktalarına yoğunlaşacak. Bakanlık, bu noktalarda hem hijyen, hem de gıda ürünü denetimi yapacak. Özellikle iftar çadırlarında, yemeklerin pişirme, muhafaza ve taşınma şartları incelemeden geçirilecek. Bakanlık bu işletmelere, ihbar, şüphe ve şikayetle baskın düzenleyecek.
Geçen sene 4 milyon lira ceza
Bakanlık, geçen yıl da Ramazan ayında gıda denetimlerinin sayısını artırarak, 74 bin 619 denetim yapmıştı. Söz konusu denetimler sonucunda 785 işletmeye toplam 3 milyon 827 bin 969 TL idari para cezası uygulanmıştı. Denetimler bu yıl da, Ramazan ayı bitimine kadar yoğunlaşarak devam edecek. Denetimlerde, idari para cezası, uyarı ve kapatma cezaları uygulanabilecek. Bakanlık yetkilileri, tüketicilerin gıdayla ilgili herhangi bir ihbar ve şikayet için, 7 gün 24 saat aralıksız hizmet veren 174 Alo Gıda Hattı'na kolaylıkla başvurulabileceklerini belirtti.
Sütlü tatlıyı en son alın
Bakanlık yetkilileri, vatandaşların da gıda ürünü alırken dikkatli olmasını isterken, "Ürünlerin etiket bilgileri, üretimle son tüketim tarihlerine dikkat edilmeli. Her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb.) satışa sunulup sunulmadığı bakılmalı. Örneğin sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar, alışverişin en sonunda alınmalı ve muhafaza şartlarına uygun olarak kısa süre içinde taşınmalı" dedi.