''Rahatsız olsanız da olmasanız da Nükleeri yapacağız''

Nükleer santrallara karşı çıkmanın, ‘Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olması’ demek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rahatsız olsanız da, olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da, olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız” dedi. Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca düzenlenen ‘2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni’nde, termik santrallarda yoğun bir hareketlenme başladığını belirterek, güneş ve rüzgar enerjisinde çok önemli adımlar atılmaya başlandığını söyledi. Erdoğan, enerji denildiği zaman onun alt yapısını oluşturan ne varsa Türkiye’nin artık bunları kullanır hale geldiğini vurguladı.

DERTLİYİM ARKADAŞLARIM...

Nükleer güç santrallarına karşı çıkmanın, ‘Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olması’ demek olduğunu belirten Erdoğan, barajlara karşı çıkmanın da her yıl milyarlarca doların dışarıya akıtılmasına aracılık etmek anlamına geldiğine dikkati çekti. Hafta sonu Artvin’deki tüm barajları gezdiğini belirten Erdoğan, “Ben dertliyim arkadaşlarım dertli. Hamdolsun bütün o barajlar yapılırken, bu barajlarla beraber yüzlerce, binlerce kilometre oralarda yollar yapılıyor. Bütün bunlarla beraber işte bütün o dağların arasında şimdi barajlarımız var. Bu barajlar, ülkemin susuzluğunu, gidermeye yarıyor” dedi.

MESELE AĞAÇ HASSASİYETİ DEĞİL!

Meselenin çevre, ağaç ve ekolojik hassasiyet olmadığının altını çizen Erdoğan, “Bunların derdi gerçekten çevre olsa, mesela AB’nin 2024 ve sonrası için belirlediği emisyon kriterlerinin de altında bir teknolojiyle üretim yapacak olan Çayırhan Termik Santralı ihalesine karşı çıkmazlar. Öyle bir dertleri yok. Göz nereye bakarsa, gönül oraya akar. Gönül nereye akarsa, ayak oraya koşar. Olay bu. Bunların da gözleri husumete baktığı için, gönülleri de kin ve nefrete akıyor” dedi. Erdoğan, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için yerli kaynakların daha fazla kullanılması gerektiğine işaret etti.

Kömüre daha fazla teşvik

Bakanlığın yerli kömüre daha fazla teşvik sağlanması konusunda çalıştığını bildiren Erdoğan, “Bu hususta önümüzdeki yılın ilk aylarında, inşallah bir müjde açıklanacak. Milli enerji ve maden politikası, Türkiye’nin gelecek yıllardaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacaktır” dedi. 

Çevreci sıfatını bunlara bırakmam! 

Erdoğan, enerjiyi kilovatsaatte ne kadar daha ucuza halka ulaştırmanın derdi içinde olduklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “Bizim böyle derdimiz var ama bunların böyle bir derdi yok. Ömürlerinde bir ağaç dikmemiş, bir fidana su vermemiş kişiler, birden başımıza ekoloji uzmanı kesildiler. Mesele gerçekten çevreyse, bu ülkenin orman varlığını yaklaşık 21 milyon hektardan, 22.5 milyon hektara çıkaran bir iktidar partisinin lideri olarak kimse kusura bakmasın çevreci sıfatını ben bunlara bırakmam.” 

Enerji yatırımlarını baltalamak istiyorlar 

Gerçek manada çevreci olmayanları ifşa etmeyi vazife bildiğinin altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu: “Dün darbecilere, vesayetçilere gönüllü hizmetkarlık edenler, bugün de Türkiye’nin enerji yatırımlarını baltalamak isteyenlere piyonluk yapıyor. Bu ülkede kömüre karşı çıkmak demek, Türkiye kendi kaynaklarını değerlendirmesin demek değil midir?” 

Yerli üretimde rekor kırılacak 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, bu yıl toplamda 6 bin 90 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Devam edenlerle birlikte toplam 9 milyar dolar yatırımla yıl sonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Albayrak, 2016 sonunda yerli kaynaklardan elektrik üretim oranının yüzde 49’lara ulaştığına değinerek, “2023 hedefimiz, yerli kaynaklardan üretimin 3’te 2 oranına taşınması olacak” ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak, yerli kömürün elektrik üretimindeki payının bu yıl itibarıyla yüzde 16’ya ulaştığını vurguladı. 

Dünyaya ‘Made in Turkey’ panel

Enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı dönüşümün de önemli olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, “Dünyaya ‘Made in Turkey’ damgalı güneş panellerini, rüzgar türbinlerini Allah’ın izniyle 2019 yılı olmadan ihraç etmenin gururunu yaşayacağız” değerlendirmesinde bulundu.