Pozitif büyüme için güçlü sinyal geldi

Büyümenin öncü göstergesi sayılan İmalat Sanayii PMI Endeksi 56.9 puana çıkarak 112 ayın zirvesine ulaştı. Türkiye yakaladığı bu değerle dünyada 4. olurken ekonomistler yılın ikinci yarısında pozitif büyümenin geleceği görüşünde....

Ekonomideki büyümenin öncü göstergelerinden olan İmalat Sanayii PMI Endeksi, yükselişini temmuz ayında da sürdürdü. Nisan ayında 33,4 puan ile dip yaptıktan sonra ‘V’ şeklinde bir toparlanmaya imza atan endeks, temmuz ayında da 3 puan artarak 56,9 puana çıktı. Böylece Endeks, Şubat 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Endeksin 112 ayın zirvesine çıktığına dikkat çeken ekonomistler 3 aydır devam eden yükselişin, yılın ikinci yarısı için ekonomide pozitif büyüme sinyali olduğu görnüşünde. Ekonomistlere göre nadir görülen bu durum sanayideki büyümenin de istikrar kazandığını gösteriyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı PMİ Endeksi’nde yer alan alt sektörler de bu görüşü doğruluyor. Endekste takip edilen 10 sektörden sekizi temmuzda üretim artışı kaydetti. Ayrıca 10 sektörden dokuzunda istihdam arttı.

DÜNYADA 4’ÜNCÜ OLDUK

Verileri değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, reel sektörün temmuzda hız kazandığını, ekonomik güven ve kapasite kullanımından sonra, PMI endeksinin de yükseldiğine işaret ederek “Şubat 2011’den bu yana endekste en yüksek seviyeyi görerek pek çok ülkeden pozitif ayrıştık. Üretim cephesinde beklentiler olumlu” dedi. Varank’ın paylaşımında yer verdiği grafiğe göre Türkiye, endekste temmuzda elde ettiği 56,9’luk değerle aralarında Çin, ABD, Fransa ve İtalya’nın da bulunduğu pek çok ülkeyi geride bıraktı. Türkiye; Brezilya, Danimarka ve İrlanda’nın ardından ise 4. oldu.

BERAT ALBAYRAK: TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İSO tarafından açıklanan PMI verisine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat PMI, temmuz ayında 56,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu tarihi bir dönüm noktası, Şubat 2011’den bu yana en yüksek seviye. Böylece yılın ikinci yarısına ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor” dedi.

CARİ DENGEDE İYİ HABER

Yaptığı diğer açıklamada ise temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Albayrak cari dengenin yılın ikinci yarısında beklentilerden iyi gerçekleşeceğini vurguladı. Albayrak “Türkiye temmuz ayında 15 milyar dolar ihracata ulaştı. Bu, 2020’nin en yüksek seviyesi oldu. Altın hariç karşılama oranı da yüzde 93,9 ile en yüksek değere ulaşıldı” diye konuştu.