POS'ta kağıda son

BDDK, POS cihazlarında kullanılan kâğıt miktarının azaltılması için slip gibi harcama belgelerinin dijital olarak alınmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Uygulamayla yılda 86 bin ağacın kesilmesi önlenecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, eskiden yüz yüze yapılan birçok faaliyetin artık internet ortamında, iletişim teknolojileri kullanılarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, söz konusu dijitalleşme sürecinin en çok da finans ve ticaret alanında kendini gösterdiğini belirtti. BDDK olarak dijitalleşme alanında attıkları adımları anlatan Akben, "Kişilerin bankalarda uzaktan müşteri olabilmesini, ardından yurt dışında yaşayan vatandaşların uzaktan kur korumalı mevduat hesabı açabilmesini sağladık. Yönetmelikte yapacağımız yeni bir değişiklikle, tüzel kişilerin bankalarda uzaktan müşteri olabilmesinin ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisi kurabilmesinin de önünü açmayı planlıyoruz. Yönetmelik taslağına gelen görüşleri değerlendirdikten sonra, tüzel kişilerin 2023 yılında uzaktan müşteri olabilmesini hedefliyoruz" dedi.

2023 YILINDA TAMAMLANACAK

Dijital bankacılık faaliyetleri ve servis modeli bankacılığının risk yönetimi boyutunu çok titiz bir şekilde ele aldıklarını aktaran Akben, şöyle devam etti: "Ayrıca POS cihazlarında kullanılan kâğıt miktarının azaltılması hedefiyle, slip gibi harcama belgelerini fiziki olarak almak istemeyen vatandaşlarımızın bu belgeleri dijital olarak alabilmesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Böylece 2021 verilerine göre, ülkemizde 1 yılda yaklaşık 5,3 milyar fiziki slipin basılmasının ve 86 bin ağacın kesilmesinin önüne geçmiş olacağız. Bu konudaki çalışmalarımızı da 2023 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Dijital bankacılık alanında yürüttüğümüz bu çalışmalar çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen yeşil ekonomi açısından da büyük önem taşıyor. Bankacılık hizmetlerinin dijital ortamda sunumuyla, kâğıt ve doküman kullanımı azalacağı için hizmet maliyetinin düşürülmesi ve zaman tasarrufu gibi vatandaşlarımıza dönük faydalar da sağlanmış olacak."

DİJİTAL BANKACILIĞA İLGİ YÜKSEK

Akben, Dijital Bankacılık Yönetmeliği kapsamında bu yıl 3 tane dijital katılım finans kuruluşuna kuruluş izni verdiklerini belirterek, bu durumu hem sektörün büyümesi hem de dijitalleşme alanında öncü olması açısından olumlu karşıladıklarını ifade etti. Katılım Finans Kanun taslağına son şeklini vermek için çalıştıklarını söyleyen Akben, kartlı ödemelerde yerli kart şemasını kullanımını yaymaya yönelik düzenleme çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

BANKACILIK EN SAĞLAM KALE

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih de bankacılık sektörünün güçlü sermayesi teknolojik altyapısıyla pandemi sonrası şekillenen yeni dünyaya adapte olma konusunda öncü rol oynadığını belirterek "Teknolojiyi en etkin kullanan sektörler arasında ilk sırada yer alıyoruz. Açık bankacılık platformları, yapay zeka gibi yoğun kullanılan teknolojiler sektörde öne çıkıyor. Türkiye Ekonomi Modeli'nin en sağlam kalelerinden biri bankacılık sektörüdür" dedi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da Metaverse evreninde şube kuran ilk bankalardan olmayı planladıklarını söyledi.