Pompada usulsüz faturayı bitirecek sistem geliyor! Kayıt dışı işlem önlenecek

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni hayata geçiriyor.

Akşam

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni hayata geçiriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla istasyonlara, akaryakıt alan araçların plaka bilgisini sisteme aktarabilen taşıt tanıma sistemini, 2024 yılı sonuna kadar en az bir pompalarına taktırmak zorunluluğu getirildi. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz'a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, manuel plaka girişlerine izin vermeyerek usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak. Sistem vergi mükellefi olan araç sahipleri için zorunlu olacak. Bireysel araç kullanıcıları için yasal zorunluluk bulunmuyor.

2.4 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'de 2.4 milyonun üzerinde Gelir Vergisi mükellefi bulunuyor. Gelir Vergisi mükellefleri eğer varsa akaryakıt harcamasını gider gösterebilmek için fatura almak zorunda. Akaryakıtı kullanan aracın da mükellefe ait olması şart. Ancak uygulamadaki boşlukları kullanan bazı mükellefler, kullanmadığı ya da kullandığından fazla akaryakıt harcamasına ait faturayı gider göstererek daha az vergi verme eğiliminde olabiliyor. Çünkü, pompaya yanaşan aracın plaka bilgisi istasyonda çalışan tarafından elle girilirken, sözlü beyan nedeniyle gerçekte akaryakıt alıp almadığı konusu soru işareti. Yani akaryakıtı alan başkası, faturayı alan başkası olabiliyor.

BENZİN 2 LİRA UCUZLADI

Brent petrol ve döviz kurunda gözlemlenen son dakika gelişmeleri akaryakıt indirimi ve zammı haberlerini beraberinde getiriyor. LPG'ye gelen 69 kuruşluk zammın ardından benzin fiyatlarına 2.1 TL'nin üzerinde indirim geldi. Bu arada petrol fiyatları dün de yüzde 5'in üzerinde düşerek benzinde yeni indirimin habercisi oldu.