Plastik poşet kullanımı yüzde 75 azaldı

2 yılda plastik poşet kullanımı %75 azaldı. 2019 ve 2020'de plastik poşet kullanımında %75'lik azalma gerçekleştiğini belirten Bakan Kurum, 290 bin ton plastik atığın oluşumunun engellendiğini söyledi.

YELDA GÖKDAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşetlere ilişkin yöneltilen soru önergesine yanıt verdi. Kurum, dünyada yıllık 335 milyon ton plastik poşet üretildiğini ve bugüne kadar üretildiği düşünülen 8 milyon ton plastik malzemenin en az yarısının atık halinde doğaya ve denizlere bırakıldığının gözlendiğini de ifade etti. Kurum, "2019 yılı öncesinde, Türkiye'de plastik poşet üretimi miktarının yıllık 35 milyar adet civarında olduğu ve yine ülkemizde; bir kişinin, yılda ortalama 440 adet plastik poşet kullandığı biliniyor. 1 Ocak 2019 itibarıyla plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulaması başlatılmış ve satış noktalarında plastik poşetler ücretli olarak temin edilmeye başlanmıştı" dedi.

2 MİLYAR TL TASARRUF

Kurum, 2019 ve 2020 yıllarında plastik poşet kullanımında yaklaşık yüzde 75'lik azalma olduğunu belirterek, 290 bin ton plastik atığın oluşumunun engellendiğini kaydetti. Kurum, bu sayede plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithalinin de önlendiğini ve yaklaşık 2 milyar TL tasarruf edildiğini, ayrıca 12 bin ton sera gazı salınımının engellendiğini kaydetti.

658 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

Merkez ve taşra teşkilatında görevli denetim personeli tarafından, plastik poşetler de dahil olmak üzere; ani, birleşik ve şikâyetler üzerine denetimlerin planlı ve plansız olarak yapıldığını söyleyen Bakan Kurum, "Bu kapsamda, 2019 yılından itibaren poşet konusunda bakanlığımızca 8664 denetim gerçekleştirilmiş olup, mevzuata aykırı hareket edildiği tespit edilen toplam 162 adet işletmeye 658 bin 153 TL idari yaptırım uygulanmıştır" açıklamasında bulundu.