Plastik poşet kullanımı 4 günde yüzde 50 azaldı

Plastik poşetlerin satılmasıyla poşet kullanımı 4 günde yüzde 50 azaldı. Bakan Kurum uygulamayla, kişi başı 440 olan yıllık plastik poşet sayısının 2025’te 40’a düşeceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Sanayi Odası’nda düzenlenen "Çevre Mevzuatı Kapsamında Farkındalığın Artırılması" toplantısında konuştu. 1 Ocak’ta uygulamaya geçen atıkların geri toplanması ve plastik poşetlerin ücretli olmasına ilişkin önemli düzenlemenin sonuçlarına ilişkin bilgi veren Kurum, "4 gündür bu uygulamaya geçildi ve görüyoruz ki plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azalmış durumda. Biz 2019'dan önce yıllık 30-35 milyar plastik poşet tüketiyorduk. Kişi başı 440 olan plastik poşet kullanımını çok yakın zamanda yüzde 90 oranında azaltarak 2025 yılında inşallah 40 adete düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

TOPLAMADA SORUN VAR

Kurum, plastik poşetlerin geri toplanma oranının yaklaşık yüzde 1 olduğuna değinerek "Niye derseniz, plastik poşetlerin geri toplamından üretilme maliyeti, yaklaşık normal maliyetin 100 katı fazla. Dolayısıyla hiçbir üreticimiz bu plastik poşetleri toplayıp, yeniden üretmek işine gelmiyor. Dolayısıyla toplanması noktasında çok büyük sorunlar yaşıyoruz” dedi.

Market ismi yerine ‘doğa’ teması

Toplantıda Gazetecilerin naylon poşet kullanımına ilişkin sorularını yanıtlayan Kurum, poşetlerdeki market logolarının çıkarılıp çıkarılmayacağına yönelik soruyu, “Bu vatandaşımız tarafından sosyal medyada eleştiriliyor. Biz üreticilerimize de o noktada, doğanın korunmasına ilişkin ifadelerin de yer aldığı bir düzenlemeyi inşallah usul ve esasları yayınlayarak yapacağız” yanıtını verdi. 

ÇEVREYE HARCANACAK

Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve Bakanlığın yürüttüğü ‘Sıfır Atık’ projesiyle de 2023 yılına kadar yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngördüklerini söyledi. Plastik poşetlerden 25 kuruş alındığını anımsatan Kurum, “25 kuruşun zaten 10 kuruşu üretim maliyeti, 15 kuruşunu da Bakanlık, bu atıkların geri toplanması, çevreye ve doğaya olan hizmetlerin artırılması noktasında bir kaynak olarak kullanacak” dedi.

Varank: Çevre katkı payı alınmayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, atıkların geri dönüşümü için getirilen yeni mekanizmaların, sanayicinin maliyetlerine asgari seviyede yansıması için çalıştıklarını belirterek, “Tüketim malı içindeki bileşenlerden dolayı çevre katkı payı alınmayacak” dedi.