Planlı üretim şart, yağdan 16 milyar dolar cebimize kalabilir

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Büyükhelvacıgil, “Kapasitemizin %40’ını kullanıyoruz. Planlı üretim yapılırsa 2030’a kadar 16 milyar $ cebimizde kalır” dedi.

Miray ÇİMEN

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağ üretimi konusunda ürün çeşitliliğine gidilmesi gerektiğini belirterek, planlı üretimle fiyatlarda dengelenme sağlanacağını kaydetti. Türkiye’nin 1.5 milyon ton yağ da çekirdek ithal ettiğini kaydeden Büyükhelvacıgil, şu an yağ üretiminde yüzde 40’ı kullanılan kapasitenin yüzde 100’e çıkarılması halinde, 2030’a kadar 16 milyar dolar tasarruf edileceğini söyledi. BYSD Başkanı Büyükhelvacıgil, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ LAZIM

Büyükhelvacıgil, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yağda ürün çeşitliliğine gitmesi gerektiğini belirterek, “Aspir, kanola, mısır vardır. Tarım politikamızda hem sözleşmeli tarımın desteklenmesi, sanayicinin yanında olunması lazım” dedi. Ürün çeşitliliğine gidilmesiyle fiyat artışlarının dengeleneceğini kaydeden Büyükhelvacıgil, “Aspir fiyatı iyi dengeliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kapasitenin %40’ı kullanılıyor

İthalatın Rusya, Ukrayna, Moldova ve Bulgaristan ve Romanya’dan yapıldığını belirten Büyükhelvacıgil, şöyle konuştu: “1.5 milyon ton yağ da çekirdek de ithal ediyoruz. Ülkemizde 8-9 milyon ton kırma, 4 milyon ton da rafinasyon kapasitemiz var. Bu kapasite içerisinde bizim kırma kapasitemizin boş kalmaması gerekir. Ukrayna ve Rusya ‘Ay çekirdeği satmayacağım. Sana ham yağ satacağım’ dedi. Katma değerini kendinde bıraktı. Kapasitemizin yüzde 30-40’ını kullanıyoruz.”