Piyasaların dezenflasyon politikasına inancı arttı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türk Lirası'na geçişin hedeflere uygun şekilde devam ettiğini belirterek, “Reel sektör ve piyasaların dezenflasyon patikasına olan inancı artıyor ve bir iyileşme görülüyor” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, önceki akşam bankacılık sektörü ile görüşmüştü. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin dün bir açıklamada bulundu. Açıklamada toplantıda, bankacılık sisteminde döviz dönüşümlü mevduatların azaltılması, Türk Lirası'na (TL) geçiş ile Merkez Bankası'nın ihracat ve yatırıma yönelik destekleri kapsamında reeskont ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri'ne (YTAK) yönelik uygulamaların değerlendirildiği belirtildi.

TL'YE GEÇİŞ HEDEFE UYGUN

Açıklamada, toplantıdaki ifadelerine yer verilen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, hem yurtiçi yerleşiklerin tasarruf aracı tercihlerindeki hem de yurtdışı yerleşiklerin fon akımlarındaki eğilime değinerek, TL'ye geçişin hedeflere uygun şekilde devam ettiğini belirtti. Para politikasının birikimli ve gecikmeli etkilerinin devreye girmesiyle dezenflasyonun (enflasyonun zaman içinde azalması) 2024 yılında son Enflasyon Raporu'nda ilan edilen patikayla uyumlu şekilde gerçekleşeceğini öngördüklerini aktaran Erkan, reel sektör ve piyasaların dezenflasyon patikasına olan inancının arttığını ve beklentilerde fiyatlama davranışlarına da yansımaya başlayan bir iyileşme görüldüğünü kaydetti. Politikalarda kararlılık ve koordinasyonun öneminin altını çizen Erkan, bankacılık sektörünün TL'ye geçişi destekleyen çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

OLUMLU SONUÇLAR GÖRÜLÜYOR

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar da ekonominin daha da güçlendirilmesini amaçlayan uygulamaların olumlu sonuçlarının görülmekte olduğunun altını çizdi.

Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan imzalı 200 TL banknotların tedavüle verildiğini duyurdu.