Piyasalarda koronavirüsün etkisi artıyor

Çin’deki koronavirüse yönelik korkuların derinleşmesi, altın dışında tüm emtia ve hisse senetlerini sert vurdu. Petrol bir günde yüzde 3.3 düştü.

Çin’de ortaya çıkan ölümcül koronavirüsün ekonomik ve insani etkilerine ilişkin korkuların derinleşmesi, altın dışında tüm emtia ve hisse senetlerinde sert düşüşlere neden oldu. Çin hisse senetlerinin vadeli kontratları, virüsün yayılmaya devam ettiği ve salgında zirvenin henüz görülmediğine ilişkin haberlerle birlikte yüzde 5’ten fazla düştü. S&P 500 endeksi yüzde 1’den fazla düşerken, Japonya ve Avrupa’da ise düşüşler yüzde 1’i aştı. Brent petrolü, yüzde 3.3 düşerek varil başına 58.68 dolara kadar indi. Bu seviyeler en son 1 Ocak 2019 tarihinde görülmüştü. 

KÜRESEL YAYILMA

Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, “Çin’in devasa sanayi ve tüketim motorlarına yönelik ekonomik şok, küreselleşmeyle diğer ülkelere hızlı bir şekilde yayılacaktır” dedi. Çin bir hafta sürecek yeni yıl tatilinin 2 Şubat’a kadar uzatıldığını bildirerek, ekonomik etkiyi derinleştirdi. Pekin yönetimi ayrıca paket turların satışını askıya aldı ve bu adım, Çinlilerin yapacağı harcamalara güvenen şirketleri olumsuz etkiledi. Havayolu şirketleri ve buna bağlı firmalar Japonya’da en fazla kaybettiren hisseler oldu. İç piyasada da Borsa İstanbul güne yüzde 0.92 düşüşle başladı. Borsa günü ise yüzde 1.63 kayıpla 120.149 puandan kapattı.

BUĞDAY VE MISIR FİYATLARI DA GERİLEDİ

EMTIE fiyatları da virüs kâbusundan etkilendi. ABD’nin Chicago emtia borsasında işlem gören vadeli buğday kontratlarının fiyatı, Çin’deki koronavirüs salgınının ekonomiye etkileri hakkındaki endişelere bağlı olarak bir günde yüzde 2 düştü. Mısır fiyatları için gösterge olan vadeli kontratlar ise yüzde 1 düşüşle 3.83 dolara indi.