Piyasalara iyimserlik aşısı

Virüs konusunda olumlu tedaviler ve Rusya'dan gelen ‘aşıyı bulduk, kulanmaya başladık' açıklaması, piyasalarda iyimserliği artırdı.

Güvenli liman altında 2000 dolarlık psikolojik sınır yıkıldı. Altının onsu 6 Ağustos’ta 2075 dolarla, gram altın fiyatları ise 488 lira ile tarihi zirvesini yapmıştı.

ÇEYREK % 6.7 DÜŞTÜ

Gördüğü zirvelerin ardından altının onsu dün yüzde 3.9 düşüşle 1948 dolara indi. Gram altın ise 454 lira seviyesine çekildi. Çeyrek altın yüzde 6.7 kayıpla 811 liradan 756 liraya kadar inerken iyimserlik havası, dünya borsalarında ise yükselişe yol açtı. Borsa İstanbul’daki yükseliş yüzde 3.2’yi buldu. Geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyerek 7.42 seviyesine tırmanan dolar ise Merkez Bankası’nın TL’ye dönük destek adımlarının da etkisiyle yüzde 1.1 düşüşle 7.25 liraya çekildi. Merkez Bankası’nın TL’yi desteklemeye devam ettiğini belirten Stratejist Cüneyt Paksoy, “Dolarda fiyatlamalar normale dönecek” dedi. Paksoy, “Aşı geldi, altındaki volatilite düştü. Aşı kalıcı olacaksa virüs ile ilgili fiyatlamada normalleşmeye başlayacaktır. Ben altında bir önceki tepe olan 1921’lere doğru bir hareket bekliyorum” dedi. Bu arada CrossBorder Capital, altının küresel likiditeden yön bulduğunu ve fiyatların ons başına 3.000 doları görebileceği tahmininde bulundu.

MERKEZ’DEN SIKILAŞTIRMAYA DEVAM

Merkez Bankası, sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Merkez Bankası, piyasa yapıcıların likidite imkan limitleri sıfırlandığını açıkladı. Merkez Bankası’nın, geçtiğimiz haftanın ikinci yarısından itibaren sıkılaştırma yönünde attığı adımlar sonrasında fonlama maliyeti yüzde 8.3’lere kadar çıkmıştı. Dünkü açık piyasa işlemleri (APİ) limitlerinin sıfırlanması hamlesi sonrası fonlama maliyetinin yükselmesi bekleniyor. Bankaların APİ likidite imkanları 10 Ağustos’tan geçerli yarıya düşürülmüştü. Bankalar, halen 7.25’ten fonlama sağlayabiliyor.