Piyasalar tepetaklak

İngiltere, Brexit referandumunda ''AB'den çıkalım'' dedi. Dolar, dün 2,86 seviyesinden işlem görürken bugün kararın ardından 2,98 liranın üzerine çıktı. Altının ons fiyatı ise 1330 dolara kadar yükseldi.

1

 İngiltere’deki referandumda çoğunluğun, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) yönünde oy kullandığının anlaşılması, doları yeniden tırmanışa geçirdi.

 

ABD para pirimi, referandumda "AB’de devam"ın önde olduğuna ilişkin anket sonuçlarının etkisiyle indiği 2.87 liradan hızla yukarıya dönerek 13 kuruştan fazla bir artışla 3.0015 liraya kadar yükseldi. Dolar daha sonra gelen alımlarla 2.98 - 2.99 lira aralığında hareket etmeye başladı.
 
ANLIK DÖVİZ FİYATLARI
 
Brexit İngiliz para birimi sterlinin de hızla düşmesine neden oldu. Anket sonuçlarıyla 1.5018 dolara kadar tırmanan sterlin, Brexit’in hemen hemen kesinleşmesi üzerine 1.33 dolara kadar geriledi. Sterlin, dünkü kapanışta yükseldiği 4.24 lira düzeyinden hızla gerileyerek, 3.92 liraya kadar indikten sonra 3.98 lira düzeyine döndü.
 
Küresel döviz piyasalarında dolar euro karşısında da yükseldi. Avrupa para birimi dün yükseldiği 1.14 dolar düzeyinden, bugünün ilk işlemlerinde 1.10 doların da altına çekilerek 1.09 dolara geriledi.
 
Analistler, hızlı yükselerek 3'ün üzerini gören dolar/TL'nin 2,97 -  2,98 aralığında dengelenmeye çalıştığına dikkati çekerek, pay piyasalarının güne  satıcılı başlayacağını, gün içinde küresel piyasalardaki gelişmelerin yön  üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor. Borsa İstanbul 100 (BIST 100)  endeksi dün günü yüzde 0,93 yükselişle 77.990 puandan tamamlamıştı. Teknik açıdan  endeksin 75.500 seviyesinin destek 78.400 seviyesinin direnç konumunda olduğunu  belirten analistler, dolar/TL'de ise 3,00'ın kritik direnç konumunda olduğunu  kaydediyor.
 
ASYA BORSALARI ÇAKILDI
 
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi  yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı.
 

İngiliz sterlini dolar karşısında değer kaybetti
 
ALTIN SERT YÜKSELDİ
 
Spot altının ons fiyatı, İngiltere'deki AB referandumundan ayrılık kararı çıkmasının ardından yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı.  
 
 Spot altının ons fiyatı, İngiltere'deki AB referandumundan ayrılık kararı çıkmasının ardından yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı. Altının ons fiyatı 1.250 dolardan 1.358 dolara kadar yükselerek 28 ayın zirvesini gördü. Altın şu sıralarda 1.327 dolar seviyesinden işlem görüyor.
 
 Kapalıçarşı'da ise altının gramı 127 liradan, çeyrek altın da 211 liradan satılıyor.
 
İNGİLİZ BANKALARDA BÜYÜK KAYIP
 
Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.
 
IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.