Piyasalar rahatlıyor

Piyasalarda yaşanan panik havası yerini normalleşmeye bırakıyor. Kurdaki artışı fırsat bilen yerliler 7.5 milyar dolarlık satış yapıcı hareketlilik yavaşladı. Gün içinde % 7 düşen borsa ise gelen alımlarla kaybını telafi etti.

Piyasalarda yabancıların körüklediği yangın kontrol altına alınıyor. Ekonomi yönetiminden gelen mesajlar sonrası piyasalar dün yerini normalleşmeye bırakmaya başladı. Önceki gün yüzde 8.5 değer kazanan dolardaki hareketlilik dün yüzde 0.5'lik yükselişle sanırlı kaldı. Dolar günü 7.85 lira seviyesinden kapatırken güne yüzde 7 düşüşle başlayan Borsa İstanbul ise gelen alımlarla gün içinde artıya geçti. Sabah saatlerinde iki kez devre kesici uygulamasının yapıldığı Borsa İstanbul günü yüzde 0.13 değer kaybıyla tamamladı.

YERLİ DÖVİZ SATTI

Piyasalarda yaşanan hareketliliğin azalmasında ekonomi yönetiminden gelen mesajlar sonrası iki günde yerli yatırımcı tarafından yapılan 7.5 milyarlık döviz altın satışı da etkili oldu. Dolar tarafında özellikle 8.10-7.98 TL aralığında satışların gözlendiğini ifade eden bankacılar, satışların özellikle kurun geldiği noktayı fırsat olarak gören yerli bireysel yatırımcılardan geldiğini belirtiyorlar.

İLK GÜN 5 MİLYAR DOLAR

Bankacılar ilk günkü satışın 5 milyar doları bulduğunu belirtiyorlar. Dolar, Merkez Bankası Başkanı değişikliği sonrasında pazar gecesi Asya piyasalarında 8.47 TL'yi görmüştü. Dolar, önceki gün ise haftanın ilk işlem gününe 8 liradan başlamıştı.

KAVCIOĞLU BANKACILARLA BULUŞUYOR

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün öğleden sonra banka genel müdürleri ile yeni bir toplantı yapacak. Kavcıoğlu göreve gelmesinin hemen ardından bankacılarla durum değerlendirmesi yapmak üzere pazar günü Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile bir araya gelmişti. Böylece bugünkü toplantı ile birlikte pazar günü görüşülmeyen banka genel müdürleri ile de toplantı yapılmış olacak. Kavcıoğlu pazar günü bankacılara ani bir para politikası değişikliğine gidilmeyeceği mesajı vermişti. Kavcıoğlu önceki gün ise çalışma arkadaşlarına gönderdiği mesajda "Enflasyonda kalıcı düşüş hedefiyle şeffafflık ve öngürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışacağız" demişti. Şahap Kavcıoğlu iletişim kanallarını açık tutacağını belirtmişti.

PROF. AŞAN: PİYASALAR MESAJI OLUMLU BULDU

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, piyasaların ekonomi yönetiminden gelen ilk açıklamaları olumlu karşıladığını söyledi. Aşan "Serbest piyasa ekonomisinden taviz verilmeyeceği yönündeki mesajlar piyasaları biraz rahatlattı. Piyasalar gittikçe daha da rahatlayacak" dedi. Prof. Aşan, yerli yatırımcıların döviz sattığını da da doğrulayarak "Bu süreçte bir miktar yabancı çıkışı oldu ama yerlilerin de döviz satışı oldu" diye konuştu.

YABANCI DOLARDA ALGI PEŞİNDE

"Pazartesi günü çirkin tepki olacak" diyerek piyasalara yön vermeye çalışan yabancı yatırım bankaları bu kez dolar tahminleriyle piyasalarda algı yaratmaya başladı. Daha önce TL lehine pozisyon alan Societe Generale, 2021 yıl sonu dolar kuru tahminini 6.20'den 9.30'a çıkardı. Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys ise "Dolar bütün zamanların rekor seviyesine çıkabilir ve çift hanelere ulaşabilir" dedi.